window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Ny dokumentär om filmcensuren och videovåldet på 80-talet

Publicerad av Rysarnytt 14 sep 2023

Den 21 september släpps en sprillans ny radiodokumentär i Sveriges Radio P4 om filmcensuren och videovåldet i Sverige på 1980-talet. Rysarnytt har förhandslyssnat på dokumentären som senare följs upp med en videovåldsdebatt och visning av Motorsågsmassakern på Fyrisbiografen i Uppsala.

texas chainsaw massacre 1974

Det kära gamla videovåldet och den svenska filmcensuren slutar aldrig att fascinera och röra upp känslor hos filmälskarna. Särskilt hos oss lite äldre filmfantaster som smög runt med usla vhs-kopior och frossade i videoskräck efter skolan på 80-talet. Numera är det mer nostalgiska känslor som rusar runt i blodomloppet till skillnad mot på 80-talet då det var blodigt allvar och stämningen extremt uppjagad och infekterad. Nu är det alltså dags att frossa i stora doser nostalgi och skräck igen i en sprillans ny radiodokumentär i två delar som sänds i Sveriges Radio P4.

Dokumentären Slaget om Motorsågsmassakern är gjord av Niklas Storm och handlar om 80-talets videovåldsdebatt som tar avspark i den berömda videovåldsdebatten i SVT-programmet Studio S som sändes en sen kväll i december 1980 och slutar när den mest hatade filmen Motorsågsmassakern till slut tar sig förbi censuren. I dokumentären följer vi ingen mindre än den evigt unge filmälskaren och Studio S Entertainments ägare Sven-Erik Olsson (SEO) som gör motstånd mot censur och förbudsivrare. Vi möter även uthyrare, censorer, Jan Guillou, skolgårdsbarn, fritidsledare, försvarsadvokater, filmdistributörer och motorsågsentusiaster.

Rysarnytt har fått förhandslyssna på dokumentären Slaget om Motorsågsmassakern, som är en välgjord och engagerande dokumentär som kastar oss tillbaka till en tid då filmcensuren och Statens biografbyrå höll filmsverige i sin stenhårda järnnäve. Niklas Storm har gjort en gedigen research och grävt fram bortglömda ljudklipp ur arkiven och fått med flera av centralfigurerna från tiden då det begav sig. Det bjuds på ett underhållande samtal om censurens roll och inflytande, filmer som klipptes sönder till oigenkännlighet, moralpredikanter som går bananas och censurmotståndare som kämpar för varje blodsdroppe. Det är en samling roliga anekdoter och historier från moralpanikens galna decennium förmedlade på ett högst personligt sätt helt enkelt. Framför allt från Mr Olsson himself som följer med som en slags ciceron genom hela dokumentären fram till slutet.

Boka upp kalendrarna den 21 september och fly in i de nostalgiska dimmorna då Slaget om Motorsågsmassakern släpps i appen Sveriges Radio Play. Här kan du lyssna på programmet på P4 Dokumentär.

Videovåldsdebatt och specialvisning av Motorsågsmassakern

Lördagen den 23 september bjuder Sveriges Radio och Fyrisbiografen in till en specialvisning av Motorsågsmassakern som följs upp av ett panelsamtal med SEO Olsson, Niklas Storm och filmkritikern Wanda Bendjelloul. Samtalsledare är Sonya Helgesson Ralevic. Boka upp dig till evenemanget via länken nedan.

Motorsågsmassakern på Fyrisbiografen

Mer om Motorsågsmassakern och videovåldsdebatten

Under årens lopp har det blivit en del bloddrypande artiklar om videovåldsdebatten och Motorsågsmassakern inklusive Knud ”Drängen i Fäbodjäntan” Jörgensens insatser och smått sensationella roll i censurmotståndet. Här hittar du några av de intressantaste artiklarna.

Motorsågsmassakern upp på svenska biografer (2023-03-24)

Motorsågsmassakern firade 40 år på Monsters of Film (2014-10-12)

Studio S och videovåldet – intervjuer med dem som var med i Studio S-programmet 1980 (2010-11-02)

Intervju med Teri McMinn – The Meathook Girl (20o9-09-24)

Intervju med Gunnar ”Leatherface” Hansen (2007-11-16)

Minnesruna över Gunnas Hansen (2015-11-08)

Leatherface galna motorsågsdans

Leatherface galna motorsågsdans är en riktig pärla. Gunnar Hansen, som spelade Leatherface, var mycket nöjd med den scenen. Den inspirerade en gång i tiden mig till en liten fin horror haiku nedan. Kuriosa 1: Horror haikun finns även i tryckt form i haikuantologin Svensk Haiku tillsammans med bland andra nobelpristagaren Tomas Tranströmer. Tror inte det är många som läst antologin som känner till haikuns obskyra inspirationskälla förutom förlagsredaktören. Kuriosa 2: Gunnar Hansen publicerade haikun och två andra horror haikus av mig på sin hemsida då han var i livet. Han skrev även själv flera fantastiska horror haikus som du kan läsa i minnesrunan här. Han var verkligen en sann poet bakom motorsågen och människohudsmasken. Mer horror haiku hittar du här.

Skog i gryningen
Motorsågens snitt i skyn
Dödsdans i ljusregn

 -Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: