window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Gunnar Hansen (Leatherface)

Publicerad av Rysarnytt 8 nov 2015

Det är med chock och stor sorg vi nås av beskedet att mannen som spelade Leatherface i Tobe Hoopers klassiska Motorsågsmassakern, Gunnar Hansen, har lämnat oss. En man som låg oss extra varmt om hjärtat här på Rysarnytt.

Leatherface

Gunnar ”The Original Leatherface” Hansen (1947-2015) har hastigt och tragiskt lämnat jordelivet och dragit vidare till de gröna ängderna. Enligt uppgifter i medier har Gunnar under en tid lidit av cancer i bukspottskörteln. En av de värsta och mest svårbotade cancersjukdomarna och som han nu förlorade kampen mot. Gunnar är givetvis mest känd för sin ikoniska roll som mannen med läderansiktet i The Texas Chain Saw Massacre från 1974. Gunnar var mannen som satte hela vår nation (och hela världen) i skräck efter den berömda videovåldsdebatten i början av 80-talet då bilderna hur han hängde upp en skrikande tjej på en köttkrok rullade ut i den statliga televisionen och skapade stor moralpanik. På Rysarnytt har vi en särskild relation till Gunnar då vi hade nöjet att få en pratstund med honom när han besökte Science Fiction-mässan i Älvsjö 2007. Det hela resulterade i en intervju som ni hittar här.

Gunnar_stefan_2007

Motsatsen till Leatherface
Gunnar var annars raka motsatsen till den mentalt störda kannibalkaraktären han på ett så briljant och kusligt sätt porträtterade i Motorsågsmassakern. Alla som träffat honom kan vittna om en mycket vänlig och intellektuellt sofistikerad själ bakom masken, något som tydligen gav honom smeknamnet The Gentle Giant bland hans vänner. Gunnar var född på Island men flyttade till Maine i USA när han var fem år gammal. Familjen flyttade senare till Texas där Gunnar gick på gymnasiet och senare universitet där han studerade engelska, matematik och skandinaviska språk.

Ett av sina sidointressen under studietiden var att spela teater och när han hörde att The Texas Chain Saw Massacre skulle spelas in i Austin bestämde han sig för att provspela. En vän hade gett honom namnet på inspelningsledaren och Gunnar fick en intervjutid med regissören Tobe Hooper och manusförfattaren Kim Henkel. Hooper bestämde sig direkt för att Gunnar skulle ha rollen som Leatherface. Anledningen var att han blev så imponerad över hur Gunnar fyllde upp korridoren med sin kroppshydda. Gunnar hade tidigare spelat den efterblivne Lenny i John Steinbecks Möss och Människor och var inte helt obekant med udda karaktärer. Han berättade för Rysarnytt hur han förberedde sig inför sin ikoniska roll:

– Idén med masken kommer från Ed Gein, men inte själva karaktären. Före inspelningarna besökte jag ett institut för mentalt efterblivna personer. Jag studerade deras rörelser och kroppshållningar för att kunna använda i rollen som Leatherface.

leatherface_truck

Även om han älskade att spela den efterblivne och stumme maskmördaren så var det en mycket krävande och jobbig roll att spela. Texasvärmen var outhärdlig under inspelningen och att då springa runt i en mask med begränsat synfält och en rusande motorsåg var mycket tufft. Hooper var också en krävande regissör och i kombination med de påfrestande omständigheterna bidrog det till att filmen fick en väldigt autentisk och nervig känsla som sedermera bäddade för dess stora succé. Leatherface är en roll Gunnar var mycket stolt över och hade stor glädje av under hela livet. Han var dessutom en mycket uppskattad gäst på horrorkonventen runt om i världen.

Fina haikudikter
Efter Motorsågsmassakern ägnade Gunnar sig mer åt sina andra stora intressen; datorprogrammering och skrivande. Bland annat jobbade han under en period som tidningsredaktör. Skrivandet var det han gillade mest berättade han i intervjun från 2007. Han skildrade bland annat Amerikas ö-riken i boken Islands at the Edge of Time och gav 2013 ut Chain Saw Confidential där han ger sin story om Texas Chain Saw Massacre. Han gav ut en diktsamling i början av 80-talet som heter Bear Dancing on the Hill och det visade sig senare att han också var en strålande haikupoet. Jag mejlväxlade en kort period med Gunnar efter min intervju och mejlade då över några egenskrivna horror haikudikter som han senare lade upp på sin hemsida. Där hade han även publicerat några av sina egna horror haikus. Här fyra av Gunnars egna haikudikter som visar vilken fin poet han var. Han kallade dem Four Seasons of Horror:

Patter of blood drip.
Quiet groan of tearing flesh.
Spring evenings with you.

I press the knife thus
To pierce your heart like a rose.
Summer ritual.

The dead fall like leaves
And gather along rock walls.
Autumn breeze blows brisk.

Your white dress lies still.
Darkened by your dying love.
Winter covers sin.

leatherface

Tackade nej till Wes Craven
Gunnar hann under karriären också med att kliva bakom kameran och filmade ett par dokumentärer om den indianska ursprungsbefolkningen i Maine, där han bodde under större delen av sitt liv. Filmerna fick ett mycket gott mottagande av ursprungsbefolkningen berättade han under intervjun och då filade han på ett manus för en långfilm om indianerna. Men under årens lopp blev det självklart också en del filmer framför kameran. Mestadels skräck. Under 70-talet blev det bara en filmroll efter Motorsågsmassakern med titeln The Demon Lover. Han erbjöds också en roll i Wes Cravens The Hills Have Eyes som han tackade nej till. Men mot slutet av 80-talet återvände han till skådespeleriet och medverkande under de följande åren i en rad B-filmer, som Hollywood Chainsaw Hookers, Mosquito och Freakshow.

Att Gunnar var evigt förknippad med Motorsågsmassakern och Leatherface-karaktären vittnar också flera av filmtitlarna han medverkade i, där man mer än gärna klämde in ett Chainsaw eller Massacre för väcka gamla fornstora minnen till liv. Senare under 2000-talet kom filmerna i allt tätare skurar, bland annat återvände han till sin barndoms ö Island och spelade sjökapten i skräckkomedin Reykjavik Whale Watching Massacre 2009. Men det garanterat mest nostalgiska och roligaste ögonblicket var när stora delar av det gamla TCM-gänget återförenades i Texas Chainsaw 3D (2013). En film som hoppade friskt mellan nutid och dåtid och där Gunnar dyker upp i rollen som en helt annan familjemedlem och försvarar familjen när de attackeras av ett uppretat medborgargarde.

texas chainsaw 3d

Gunnars debut som skräckfilmsförfattare
Gunnar var även involverad i en rad kommande projekt. Dödsbeskedet kommer samtidigt som han var mitt uppe i arbetet med filmen Death House, enligt hans agent Mike Eisenstadt. Filmen skulle bli Gunnar Hansens debut som skräckfilmsförfattare. Han har både skrivit och producerat filmen och skulle även medverka i en roll själv. Filmen handlar om en hemlig regeringsanläggning som blir fokus för en av världens värsta fängelserymningar. Filmen har en imponerande rollista där vi hittar gräddan av gamla skräckfilmshabituéer, som Robert ”Freddy Krueger” Englund, Kane ”Jason” Hodder, Doug ”Pinhead” Bradley och Bill ”Cop-Top” Moseley. Tyvärr så blev Texas Chainsaw Massacre 3D den sista filmen Gunnar medverkade i.

Sorgen är idag stor i skräckvärlden och våra tankar går framför allt till Gunnars familj, nära vänner och alla som jobbat med Gunnar. Vi på Rysarnytt vill uttrycka ett särskilt tack till Gunnar Hansen för att han gav oss en av skräckfilmsvärldens ikoniska och mest skräckinjagande karaktärer. Ja den allra bästa om du frågar mig. Vi tar därför och minns honom med en kär scen från vår älskade Motorsågsmassakern, den poetiska och fantastiska och smått absurda motorsågsdansen i slutscenen. En scen Gunnar själv tyckte väldigt mycket om. Även undertecknad som en gång i tiden förärade den med en haiku. Nu har motorsågen tystnat men den kommer att fortsätta att rusa och jaga oss i våra minnen och drömmar. Vila i frid, Gunnar!

Skog i gryningen
Motorsågens snitt i skyn
Dödsdans i ljusregn

Motorsagsmassakern_poster

-Stefan Särnefält

Kommentarer

 1. 8 nov 2015: 22:10
  roboguy

  Nu får det vara nog inga fler legendarer får lämna jordelivet i år ( och helst aldrig någon annan gång heller). RIP Gunnar!

 2. 8 nov 2015: 22:11
  roboguy

  Och vilken fin minneskrönika rysarnytt.

 3. 8 nov 2015: 22:59
  Stefan

  Tack så mycket! Ja han var helt klart för ung för att dö. Fan för cancer!

Lämna en kommentar: