window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Favoritscener: Karloff röker cigarr och dricker vin i Frankensteins brud

Publicerad av Rysarnytt 16 jun 2023

En av de mest rörande scenerna i Frankensteins brud är när monstret träffar den blinde eremiten och får lära sig vad äkta vänskap är. Vi har en ny favvoscen med Boris Karloff. Fram med vinbuteljerna och näsdukarna.

frankensteins brud

James Whales Frankenstein från 1931 är givetvis en oantastlig monsterklassiker. Omöjlig att inte omhulda med hela sin existens. Men bara några år efter följer han upp med Frankensteins brud – en film det slår gnistor om på alla nivåer. Här får han till det ännu mer både cineastiskt och i berättandet med det missförstådda och kärlekstörstande monstret. Vem kan inte känna igen sig i det? Förutom att han får en fin monsterbrud (som dessvärre blir uppskrämd av honom) så pratar han, visar känslor och upplever mänskliga glädjeämnen.

Precis som i originalfilmen spelas monstret av Boris Karloff. En man som inte går nog att hylla. Jag hyllar honom med posters på väggarna och långsam och motsträvig gångstil till jobbet om morgnarna. Kirk Hammeth i Metallica hyllar honom med stor bild på gitarren. Många monstergestaltare har haft Karloff som förebild när de klivit in sina roller. En av dem den meste Jason-tolkaren Kane Hodder. Det avslöjade han i en intervju jag gjorde med honom när han besökte Sci-fi-festivalen 2012. No one mess with Karloff. Du hittar den här:

Intervju med Kane ”Jason” Hodder

Monstrets brud spelas av Elsa Lanchester, som var gift med Charles Laughton som bekant spelade puckelryggen Quasimodo i Ringaren i Notre Dame (1939). Här gör hon en riktigt fin dubbelroll, både som romanförfattaren Mary Wollstonecraft Shelley och monstrets brud. Frankensteins brud bjuder på många minnesvärda scener. En av de absoluta favoriterna är när monstret träffar den blinde eremiten i skogen och lär sig uppskatta vin, musik, vänskap och puffa på en cigarr.

En underbar scen. Det är svårt att inte fälla en tårflod när man ser den (finns en del likheter med scenen i Himmel över Berlin när ängeln möter Peter ”Columbo” Falk och får en lektion i mänsklighet). Till och med Tengil och riddar Kato skulle ta fram näsdukarna. Dags för Frankensteins monsters lektion i konsten att vara människa.

-Stefan Särnefält

Tidigare favoritscener

Nya solglasögon i They Live (2023-06-02)

Rasande Jack får sitt första glas i The Shining (2023-04-28)

Crispin Glovers dans i Fredagen den 13:e del 4 (2023-03-31)

The double murder scene i Tenebrae (2023-03-10)

Elvis möter Elvis i Bubba Ho-Tep (2023-03-03)

First kill i The Burning (2023-02-24)

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: