window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Favoritscener: Rasande Jack får sitt första glas i The Shining

Publicerad av Rysarnytt 28 apr 2023

En av de finaste delikatesserna i The Shining som man gärna sörplar på som en uttorkad gubbe i solen är Jack’s vredesvandring genom korridoren och fram till baren där han får sitt första glas.

jack torrance the shining the gold room

Hela The Shining är en enda stor favoritscen men vissa scener passar extra bra att se om och om och om igen forever and forever för att komma i rätt stämning. Särskilt inför en stundande helg. Är man glad, sur, förbannad, förvirrad, nedstämd eller bara känner en allmän förnöjsamhet över livet så är den här scenen en underbar vitaminboost och glädeinjektion. Jack har blivit utskälld av Wendy och beger sig iväg på en solovandring genom Overlook Hotel’s ödsliga korridorer totalt ursinning. Spana in hans vredesrörelser i korridoren. Jisses Kristus! Som om han fått kicken från jobbet, blivit utsparkad från en mångmiljonvilla av hela familjen och samtidigt gjorts arvslös av sina päron på en och samma dag. Eller bara haft en dålig dag på jobbet.

Den himmelska baren – The Gold Room

Men nåväl… ljuset i tunneln är den himmelska baren i The Gold Room. Det här är en fantastisk scen. En scen som börjar med att Jack tänder upp ljuset i salongen och promenerar fram till baren med blytunga steg omgiven av ett frenetiskt skrikande soundtrack. Gåshud deluxe. Sen kommer suckarna när han kommer fram och inser hur tomt och övergivet allt är. Inte en droppe så långt ögat kan se. Totalt jävla mörker. Notera Jack’s alkoholabstinensstinniga slurpande med munnen när tungan vispar runt läpparna (Jack’s brottningskamp med alkoholen förmedlas tyvärr inte riktigt i filmen som i boken).

Men genom ett trollslag förvandlas baren i The Gold Room till ett upplyst himmelrike och dialogerna med Lloyd drar igång och Jack får sitt första glas Jack Daniels (så klart). Den första beställningen kommer som en ren befrielse (ett tips är att synka scenen hemma på fredagarna med Jack’s första klunk). Det är sinnessjukt kul och Jack Nicholsons skådespelaruppvisning förtjänar inget mindre än en nypolerad Oscar-statyett. Skål Jack! 🍻🥃

– Knud Jörgensen via Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: