window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Intervju: Kane ”Jason” Hodder

Publicerad av admin 4 dec 2012: 12:47

Kane Hodder är mannen som spelat Jason Voorhees flest gånger i Fredagen den 13:e-serien och förmodligen även mannen som mördat flest människor på film. Hodder var ett av dragplåstren på årets sci-fi-mässa i Stockholm som bjöd på lite nytt blod i ladan. En av nyheterna i programmet var offentliga frågestunder med gästerna – en förändring som faktiskt Rysarnytts krönika från ifjol bidragit till. RN passade på att ställa några frågor till mannen bakom den berömda hockeymasken efter den offentliga grillningen.

friday the 13th part 6 jason takes manhattan

Det är hektiska tider för Kane ”Jason” Hodder. Han kommer inflygande från New York där han just nu håller på att spela in Old 37 tillsammans med Bill Moseley – en film om två galna bröder som fångar in tonåringar i en gammal ambulans. Han har klivit in och ut ur mördarroller i löpande band-takt de senaste åren och ser inte ut att vilja trycka på bromspedalen. Nu har han tagit ett litet break för att signera bilder och snacka med de svenska fansen i Stockholm. Trots att han gjort stunts och rollkaraktärer i ett oräkneligt antal filmer där han gestaltat en rad bestialiska mördare är det ändå mannen bakom hockeymasken, Jason Voorhees, som gjort honom berömd. Men det är även den karaktär som ligger honom varmast om hjärtat.

Fyra gånger Jason
Hodder gjorde debut som Jason i del sju i serien, vilket han kan tacka sin egen prestation i Renny Harlins Prison (1988) för. Makeup- och stuntledare på inspelningen var John Carl Buechler som senare skulle regissera Friday the 13th part 7 – The New Blood. Buechler gillade Hodders insats i Prison så mycket att han sedan lyckades övertyga producenterna om att han var rätt man för jobbet som Jason. Senare blev det som bekant ytterligare tre filmer med den berömda hockeymasken över ansiktet. Och det är många som uppskattat Kanes tolkning av världens värsta seriemördare.

Han berättar under frågestunden att han fick rätt stora friheter att utveckla Jason-karaktären. Den klassiska djupandningstekniken drog han till med för att ge mer liv åt den stumme machetebäraren – så att ingen skulle hysa några tvivel om att han var levande. Han har även gestaltat Leatherface och Freddy Krueger i en rad stuntscener. Favoritögonblicket i karriären var under inspelningen av Jason Takes Manhattan när han står på Times Square (bilden) i full utrustning medan hundratals människor jublar bakom avspärrningarna. Han kände sig för en stund som en rockstjärna berättar han. Han status är numera ikonisk och han har till och med fått ett rockband döpt efter sig.

Spökjägarna Jason och Leatherface
På senare tid har han vid sidan av filmen odlat ett lite udda specialintresse. Tillsammans med ett gäng gamla stuntkompisar (däribland M. A. Mihailoff – Motorsågsmassakern 3) har han dragit igång en spökjägarklubb. De kallar sig Hollywood Ghost Hunters och drar runt till olika hemsökta platser i USA i förhoppning att fylla kalsongerna med kroppsinnehåll. Hodder har alltid varit intresserad av det paranormala men hittills har han inte känt av några kusliga fenomen på sina spökäventyr. Men det verkar som spökerier och det övernaturliga är det som biter bäst på gamla slasherikoner. Gunnar ”Leatherface” Hansen och Robert ”Freddy Kruger” Englund har The Haunting (1963) respektive The Innocents (1961) som favoritskräckisar medan Kanes personliga favorit är Exorcisten (1973).

Hodder har sagt att det inte är så stort avstånd mellan honom själv och de våldsamma karaktärer han spelar. Han behöver inte stretcha psyket hos någon motivationscoach för att bli ett med rollen. Han älskar helt enkelt att ha ihjäl folk på film. Men på mässan är det långt ifrån någon bestialisk massmördartyp som möter oss. Utan en skämtsam och vänlig själ som gillar att snacka med fansen och som dessutom på sin fritid arbetar med att hjälpa brännskadade barn. Anledningen till engagemanget är att han själv ådrog sig svåra brännskador under en stuntscen en gång i tiden. Vi passade på att ställa några frågor mellan signeringarna.

Vilka inspirationskällor hade du när du skulle göra Jason?
-Jag hade Frankenstein (Boris Karloff) som modell inför rollen som Jason. Jag gillar de gamla monstren och har hämtat en del inspiration från ikoner som Varulven och Mumien.

Vilken är din favoritfilm om du ser till hela Fredagen den 13:e-serien?
-Förutom Fredagen den 13:e del 7 som är min första film som Jason får jag väl säga att del 4 med Ted White i rollen som Jason är rätt bra.

Både Jason och Victor Crowley (Hatchet) bär på en tragisk historia. Är det viktigt att en sådan typ av killer har något tragiskt i bagaget eller räcker det med att vara en bra mördarmaskin?
-Jag tycker att det är bra att ha en bakgrundshistoria som ger någon slags förklaring till karaktären. Det måste finnas något intressant som berättas i filmen. Det kan inte bara vara fasansfullt.

Jag gillade din tolkning av Ed Gein i The Butcher from Plainfield. Gillar du den typen av talande roller?
-Tack så mycket. Jag ville göra Ed Gein mer galen och läskig och jag hoppas jag lyckades. Jag gillar verkligen att göra talande roller.

Är du intresserad av att regissera en skräckfilm?
-Nej, jag gillar att spela roller. Det är hårt slit att vara regissör och det är många bitar på en inspelningsplats som måste klaffa. Det är skönt att slippa sånt.

Du är med i den nya Robin Hood-filmen Ghosts of Sherwood tillsammans med Tom Savini . Det låter rätt skoj i mina öron. Är det någon sorts komedi?
-Det är en annorlunda Robin Hood men det är ingen komedi utan mer ett actionäventyr. Jag har några roliga repliker som Little John annars är det inte så mycket komedi egentligen.

När jag berättar att den svenske filmfotografen och regissören Mac Ahlberg nyligen gått bort blir han djupt tagen. Han kände inte till det. Han berättar då att Jim Isaac, som regisserade Jason X, gick bort tidigare i år. Bara 51 år gammal. Kane jobbade med Mac Ahlberg på flera filmer, bland annat Prison och Titta vi Spökar 3. Den senare regisserades av Isaac och han gillade dem båda. Han minns Ahlberg mycket väl från den tiden.
-Det var mycket tråkigt att höra. Mac var en väldigt snäll man som jag gillade mycket att jobba med. Det är många skitstövlar i Hollywood men Mac var verkligen en fin människa.

I Jason X gör David Cronenberg en cameo. Hur var det att spela mot honom?
-Jag är ett fan av hans filmer så det var givetvis roligt. Det var roligt att både träffa honom och ha ihjäl honom. Jim Isaac var vän med Cronenberg så det var därför han gjorde ett inhopp i filmen.

Och slutligen, den obligatoriska frågan. Om dom frågar dig att ta på dig masken igen, kommer du att göra det?
-Jag skulle givetvis älska att göra det men de kommer aldrig att fråga mig.

******

 

Mission completed
När Gunnar Hansen signerade min mask härom året tyckte han att den såg ut som en blandning mellan Leatherface och Jason. Nu sitter Hodders signatur och strålar elegant som ni ser på andra sidan skinnet. Äntligen har man en riktig Jason vs Leatherface-mask så nu kan man dra sig tillbaka och mata duvor och odla monsterbebisar.

jason_leatherface-mask

 – Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: