window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Favoritscener: Nya solglasögon i They Live

Publicerad av Rysarnytt 2 jun 2023

Det är dags för ännu en favvoscen. Denna gång hämtad från John Carpenters They Live från 1988. Filmen får nog sägas vara hans mest samhällskritiska film. En äkta lågbudgetrulle full av charm och subversivt stoff.

rod piper

I centrum för handlingen i Carpenters dystopiska sci-fi-horror står ex-wrestlaren Roddy Piper som spelar en vagabond utan namn som kommer till Los Angeles för att söka jobb. Men han märker rätt snart att det är saker som inte stämmer.  När han kommer över en kartong med solglasögon och drar på sig dem upptäcker han att hela samhället är fullt av dolda budskap styrt av utomjordningar som tagit över människors kroppar och själar. Reklam och tidningar är tryfferade med auktoritära och totalitära budskap som ”Obey”, ”Consume” och ”Do not Question Authority”. Klassiska subliminala budskap som lurar människohjärnan att svälja uppmaningarna utan att ifrågasätta. Det här är en riktig guldscen och hela filmens turning point då hela det totalitära samhällsförhänget rämnar. Kruxet är att Piper är helt ensam om upptäckten.

Carpenter har själv sagt han gärna skulle se en uppdatering av They Live. Filmen är inspelad under Reagan-eran då Carpenter var förbannad både på den ekonomiska politiken och den ökande kommersialiseringen i samhället. Filmen hade en väldigt låg budget och det fanns en hel del han hade velat göra annorlunda om han hade haft möjligheten har han berättat. Men det They Live saknar i ekonomiska muskler vinner den tillbaka med råge på sin charm och sitt starka och ständigt aktuella budskap. Se om den redan nu tillsammans med en Youtube-influencer och inse hur uppfuckad världen är.

Filmen är känd för sin kultreplik ”I have come here to chew bubblegum and kick ass… and I’m all out of bubblegum”. Något som även den gamla datorspelskaraktären Duke Nukem plockade upp på sin oneliner-repertoar. Det är klart vi även måste bjussa även på denna hagelbrakar-delikatess.

-Stefan Särnefält

Tidigare favoritscener

Rasande Jack får sitt första glas i The Shining (2023-04-28)

Crispin Glovers dans i Fredagen den 13:e del 4 (2023-03-31)

The double murder scene i Tenebrae (2023-03-10)

Elvis möter Elvis i Bubba Ho-Tep (2023-03-03)

First kill i The Burning (2023-02-24)

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: