window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Rysarnytts bästa skräckfilmer 2022

Publicerad av Rysarnytt 4 jan 2023

Det har blivit dags att sammanfatta skräckfilmsåret 2022. Ett rätt blekt år utan några riktiga skräckstänkare som skakade om ben- och märgpipor eller fick blodet att frysa till is. Men några hyfsat sevärda rysare ändå. Här är årets bästa rysare från Rysarnytt.

bästa skräckfilmer 2022

2022 var annars generellt sett ett jävla skitår. Man får hoppas att kriget i Ukraina tar slut och att vi får en vettig fred på ukrainarnas villkor. Putin kan vi skyffla ned i en mörk källare i någon valfri Saw-film. Tyckte inte det var så många kul rysare heller man snubblade över i år om jag ska vara helt ärlig. Så jag fick bara ihop fem rysare med nöd och näppe. Har säkert missat några guldkorn men är skeptisk. Finns inte tid att rota i allt. Förutom skogsporren då.

Någon kanske som undrar om jag har hunnit prata med Knud ”drängen i Fäbodjäntan” Jörgensen inför årets lista (som jag ofta brukar göra). Det kan jag meddela att det har jag tyvärr inte. Har ju varit ett par års uppehåll här på sajten och det har tydligen gjort honom sur vad jag hört på omvägar via ombud på filmbolaget Studio S Entertainment.

Sist jag pratade med honom (om det var förra sommaren eller förrförra minns jag inte) var han nyss utkommen från en bastu och hade en kall pilsner i handen och bläddrade i ett gammalt vintageporrmagasin. Han hade tränat på Friskis & Svettis och hamnat i bråk med en kille med extremt mycket hår på ryggen (belgian blue-tjur-typ) och fastnat i en maskin men blivit räddad av en kvinna med stora nypor och rappt munläder. Tydligen en finska som han nu dejtade framgångsrikt. Finskor kan man alltid lita på. Hoppas de dricker kosken tillsammans och åker på härliga kryssningar. Även till Karibien.

Jag gav honom en high five i telefonen (som besvarades med någon form av blöt telefonkyss av ljudet att döma, kan ha varit en stor ölklunk också) och frågade nyfiket om han själv var med i numret. Då sken han upp som en sol, eller snarare rundkindad prost med prästkrage utan byxor (några kanske minns den gamla debatten om Jörgensen hade varit med i en bortglömd film vs magasin). Jag tolkade det som han bläddrade i det numera ökända Private-numret med danska sexsirenen Anne Magle (Läs gärna mer om hennes äventyr på Gröna Lund). Men jag låter det vara osagt.

Hur som helst, jag sa att covidskiten och all annan skit hade fått mig att tappa lusten och orken. Han hävdade (med doktorsmyndig stämma) att jag var i behov av en testosteronboost och gav mig några snabba tips på behandlingskurer (som jag avfärdade rätt snabbt) och föreslog att vi skulle träffas och genomföra en solresa tillsammans. Det kändes helt fel så jag avböjde snällt men bestämt erbjudandet. Han tog det rätt bra ska jag erkänna. Som en äldre gentleman i en gammal svensk pilsnerfilm.

Ålrajt, det var det senaste från Jörgensen. Nu till årets skräcktopplista med årets bästa skräckfilmer 2022.

5.Smile
Ett sjukt och förvridet leende är lätt att falla pladask för. Smile bjuder på både detta och några trevliga doser obehaglig psykskräck med svåra trauman i botten. Påminner lite om It Follows med sitt kedjeskräckterrortema men saknar den stämning och originalitet som den filmen hade. Men gillar man jump scares och lite klassiska skräckklichér så får man ändå rätt fin utdelning i Smile.

4.The Menu
En grupp främlingar bjuds in till en restaurang på en avlägsen ö där köksmästaren har förberett en högst personlig avsmakningsmeny. En kul drift med the filthy rich och snobbiga matentusiaster som sätter gom och ego högst i livet. Hade kunna fläskat på med mer weird humor men det är ändå underhållande och bjuder på flera aptitförstörande överraskningar. Håll er till enkel husmanskost så kommer allt bli bra.

3.Hellhole
Dekadenta munkar, mord och klostermiljöer har man älskat sen Rosens namn och när man upptäckte franziskaner weissbier. Den polska munkrysaren Hellhole på Netflix är faktiskt värd att kolla upp. Ingen Rosen-nivå men levererar ändå fina doser weird skräck och klostermysterium. När riterna spårar ur även en dos bisarr komik. En kul spaning: chefsmunkgubben i klostret är ingen mindre än den unge killen som spanar med kikaren på den äldre grannkvinnan i Kieslowskis ”En liten film om kärlek” från Dekalogen (1988). Inte helt lätt att känna igen då han åldrats och lagt på sig en del. Men fullt igenkännbar. Underbar film för övrigt, Kieslowskis.

2.X
Ti West står för årets retrobomb som kastar oss tillbaka till det frisläppta och älskade 70-talet. Ett gäng amatörfilmare som hyr en öde lada för att spela in en p-våffla. Men bristande transparens i de avklädda aktiviteterna straffar sig hårt. X har det den senaste Texas Chainsaw Massacre-filmen saknade. Miljö och känsla för pure 70-talsretro och det är nästan som man väntar på att Vanessa del Rio och Lisa de Leuuw ska klampa in i cowboyhattar och högskaftade cowboyboots och bjuda på en härlig åktur i höbalarna. Naket och skräck i en härlig mix som gör huden knottrig som näckenkondomer.

1.Barbarian
Höstens nagelbitare var Barbarian med Bill Skarsgård och därför årets bästa rysare. I källaren på ett Airbnb i ett nedgånget område utanför Detroit pågår riktigt skrämmande saker. Ett mysterium som suger i sig både hyresgäster och ägare. En skruvad film som spretar åt olika håll och man vet inte riktigt vad som kommer att hända. Förutom att allt landar i samma kusliga källarhåla. Suverän öppning som håller en på helspänn men som sedan tar lite märkliga svängar. Kanske inte riktigt ger den där guldbonusutdelningen man hade hoppats på. Men det är ändå kusligt kul i källarhålorna. Ett jättebröst som kräver extra uppmärksamhet är årets givare och tröstare.

Årets skräckbesvikelser

2022 års största besvikelser stod favoritskräckikonerna Leatherface och Michael Myers för. Fattar inte hur man kan behandla dem så jävla illa. Ingen som helst respekt för äldre och hårt arbetande människor. Men det kommer med all sannolikhet nya roligare filmer med ikonerna i framtiden. För de har fortfarande mycket kvar att uträtta gubbarna.

Texas Chainsaw Massacre 2022
En riktigt usel Texas-film som förtjänar att grävas ned i ett bortglömt åkerfält långt utanför Texas. Man var tvungen att se om en klassiker för att inte filmkvällen skulle bli helt kvaddad. Noll Texas-feeling och heldum story som gav huvudvärk. Den är inte ens inspelad i Texas utan i Bulgarien och det kändes som att vandra runt i en tom och meningslös kuliss. I ärlighetens namn så bjuder ändå Texas Chainsaw Massacre 2022 på en riktigt fin och blodsprutande scen i form av motorsågsröjarscenen i bussen. Där ger Leatherface verkligen allt han har och gör det han är bäst på. Såga itu människor.

Halloween Ends (dubbelrecension)
Istället för en klassisk Halloween med Michael Myers i centrum får vi en mobbad och traumatiserad copycat som ger igen för gamla mögelostar. En mycket konstig Halloweenfilm utan riktning och som blåste hardcorefansen på den berömda konfekten. Jag gillade däremot fokuset på Myers åldrande och kraftlöshet. Till och med masken var sliten och fårig efter en lång och trogen slaktartjänst. Han orkade inte ens hålla upp förskäraren och utföra sina skills längre och behövde hjälp av hemtjänst-copycaten. Som trist nog var en helt menlös figur. Ett snyggt och smart grepp som borde förvaltats mycket bättre. För första filmen i trilogin var ändå överraskande bra.

Årets oskönaste rulle

Årets oskönaste rulle måste nog vara Speak no Evil. Om en dansk familj som möter en holländsk familj under semestern och sedan blir inbjudna att besöka dem i Holland. Psykologisk parrelationsskräck är inte min favoritgenre, fy fan. Visserligen välgjort och intressant hur man hanterar subtila obehagligheter i relationer med främlingar samtidigt som man vill vara fördomsfri. Jag tyckte dock mest att det var jobbigt och utdraget. Slutet var supermärkligt och obehagligt utan att säga för mycket. Ingen film jag kommer att se om.

Skräckfilmer att se framemot 2023

Som tur är har vi alltid lite nya skräckfilmer att se framemot under de kommande åren. Här är några rysare som har premiär 2023 och som förmodligen kan få det att vattnas i gomen hos alla skräckälskare. En del old school sequels och lite mer färskare material.

The Exorcist
David Gordon Green skakade liv i Michael Myers med sin Halloween-trilogi och verkade ha fått mersmak för skräckgenren. Hans senaste projekt är en uppföljare av Exorcisten (1973) som tydligen också kommer att bli en trilogi. Ellen Burstyn är tillbaka i rollen som Chris MacNeil för att nu hjälpa en far vars barn tagits över av en demon. Ser riktigt lovande ut. Premiär i oktober 2023.

Evil Dead Rise
Sam Raimi har både varit med och skrivit och producerat denna fortsättning i Evil Dead-serien. Filmen handlar om två systrar som återförenas i Los Angeles men när man snubblar över en viss bok släpper man loss en klase köttätande demoner från helvetet. Ser ut att bli riktigt kul. Premiär i april 2023.

Salem’s Lot
Det är dags att återvända till Salem’s Lot i en nyinspelning av Stephen Kings vampyrroman om en återvändande författare som upptäcker att hemstaden börjar invaderas av vampyrer. Skulle ha haft premiär 2022 men har blivit uppskjuten av okända anledningar. Gary Dauberman (Annabelle Comes Home) står för regin. Premiär i april 2023.

Renfield
Svårt att förställa sig Nicolas Cage som Dracula men i skräckkomedin Renfield spelar han den berömde greven men där huvudrollen innehavs av hans galna betjänt Renfield spelad av Nicholas Hoult (Om en pojke). Reinfeld hamnar i dagens New Orleans och blir kär i en arg kvinnlig trafikpolis. Originalmanuset är skrivet av Robert Kirkman (The Walking Dead). Kan bli skoj. Nicolas Cage är alltid kul att titta på oavsett om filmen är dålig eller inte. Premiär april 2023.

The Nun 2
Jag tillhör dem som gillade The Nun. Skön atmosfär och stämningsfulla rumänska bymiljöer. Sånt är man inte bortskämd med. Men sist men inte minst, läckert kusliga Bonnie Aarons som den skräckinjagande nunnan. Både hon och Tessia Farmiga återvänder skönt nog i uppföljaren. Premiär i september 2023.

Last Voyage of the Demeter
Trolljägarregissören André Øvredal ger sig på Bram Stokers klassiska roman Dracula och det kapitel i boken som utspelar sig ombord på skeppet Demeter som ju som bekant skeppade över ett gäng mystiska lådor från Carpathia till London. Filmen handlar om besättningen som förgäves kämpade för sina liv för att överleva resan. Premiär i augusti 2023.

Last Voyage of the Demeter 2023

Knock at the Cabin
Tvistmästaren M. Night Shyamalan är tillbaka med en apokalypsliknande histora som utspelar sig i en stuga i skogen där en familj rest på semester. Men semesteridyllen förvandlas till en mardröm när en grupp främlingar knackar på och hävdar att jordens undergång är nära. Får se om Shyamalan får till det denna gång. Premiär i februari 2023.

The Pope’s Exorcist
En film baserad på en sann figur vid namn Father Gabriele Amorth (1925-2016) som uppges ha utfört över 100 000 demonutdrivningar under sin livstid. Låter överjävligt mycket – även för en kille som Ulf Ekman (numera konverterad katolik). Amorth var hur som helst chefsexorcist i Vatikanen och han porträttreras av ingen mindre än Russell Crowe. Påven spelas av Frank Nero och för regin står Overlord-regissören Julius Avery. Premiär i april 2023.

-Stefan Särnefält and approved by Mikael Jonsson

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: