Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Halloween Ends (2022)

Publicerad av Rysarnytt 21 okt 2022: 16:47

Dubbelrecension – Halloween Ends
Regi: David Gordon Green
Manus: David Gordon Green m fl
Medverkande: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, James Jude Courtney m fl

Halloween Ends 2022

Recension 1
Som titeln säger så är det slutkapitlet för Michael Myers och Halloween. Åtminstone i David Gordon Greens Halloween-universum. Och man gör det på ett sånt definitivt sätt att det blir svårt att väcka honom till liv igen – utan magi eller modern dna-teknik. Under typ första halvan av Halloween Ends undrar man nästan om man hamnat i fel biosalong. Ingen Michael Myers. Ingen Halloweenmusik. Inget av det vi är vana att få i en Halloweenfilm. Istället för Myers får vi en mobbad och traumatiserad kille med hang up på Myers som börjar kopiera hans mördarteknik för att ge igen för gamla mögelostar.

Handlingen utspelas visserligen som vanligt i Haddonfield men några år efter slakten i andra filmen. Laurie Strodes (Jamie Lee Curtis) dotter blev ju mördad i den och nu bor hon tillsammans med sin dotterdotter Allyson och skriver en bok om Myers. Kruxet är att Alllyson blir kär i Corey. Något som inte faller Laurie på läppen som tidigt börjar ana oråd. Hans blick är Myers blick. En ganska invecklad spirande romantik som man inte riktigt hade förväntat sig.

Att det här inte är vad hardcore-fansen ville ha fattar man ju ganska snabbt. Inte jag heller fast jag egentligen inte hade orkat med ytterligare en Halloween-film där Myers irrar runt och slaktar på som vanligt bland Haddonfield-villorna. Vad göra? Jo, fokusera mer på hans åldrande och kraftlöshet. Till och med masken är sliten och fårig av en lång och trogen slaktarkarriär. Nästan som den behöver lappas ihop. Han orkar inte ens hålla upp förskäraren och utföra sina skills längre och behöver hjälp av hemtjänsten. Faktum är att det här är det jag gillar mest med filmen. Ett snyggt och smart grepp som man kunde ha vävt en guldgobeläng av och hängt upp på slottsfasader världen runt med nattliga ljusprojeceringar.

Om inte Myers hemtjänst-copycat hade varit en totalt totalt menlös och ointressant karaktär som borde ha fimpats långt innan kamerorna börjat rulla. Själva hantverket är däremot av hög klass, så där har jag inget att klaga på. Men filmen har ingen riktig riktning. Det här kändes mest konstigt. Jag hade hellre skickat ut Myers i rymden tillsammans med Jason bara för underhållningens skull. Jag tycker Halloween helt enkelt var värd ett bättre slut än det här.

-Stefan Särnefält

Recension 2
Jag tyckte rätt bra om Halloween Ends som film men inte som Halloween-film eller som avslutning på den moderna trilogin som började så lovande 2018. På sätt och vis kändes detta som den avslutning jag hade förväntat mig men på många sätt gjorde den inte alls det. Laurie Strode, bäst som vanligt, fick avsluta det hela men vägen dit innehöll många dåliga idéer. Det underligaste var Michael Myers plötsliga arvtagare. En ändå småkul idé men allt blev bara fel. Svagt skådespelande, underliga tvära hopp i handlingen och den mest oromantiska romansen någonsin på film.

Speciellt romansen hade behövt ges mer tid och utvecklats bättre. Eller kasserats. Den kändes platt och ologisk och jag fattade inte alls grejen. Både ettan och tvåan, även om de skiljde sig åt, var raka och klassiska slasherfilmer. Uppenbarligen sparade man alla crazy idéer och hivade in samtliga i avslutningen. Jag uppskattar generellt utsvävningar i såna här filmer och gillar att man vågade utmana och jag slits mellan detta och att jag som långtida fan av serien ville ha något annat. Något jag fått ett tiotal gånger förut men som jag tydligen ville ha igen.

– Mikael Jonsson

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: