window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

EXTRA! Hetsig debatt om skogsporren – Rysarnytt-medarbetare utpekad som misstänkt gärningsman!

Publicerad av Rysarnytt 20 jul 2015

Den senaste tiden har det blåst upp en livlig debatt i sociala medier om fenomenet ”skogsporr”. Alltså porr som låg utströdd och sönderbläddrad i skog och mark under framförallt 70- och 80-talen. Rysarnytt hakar på debatten om ett av världens största olösta vardagsmysterium.

skogsporr1

Skogsporr var ett utbrett fenomen (farsot enligt vissa) under framför allt 70- och 80-talen. Erfarna skogsporrletare kunde stöta på den även på 90-talet. Men då i uruselt skick. Vi pratar om fuktiga porrtidningar (fruktansvärda alster enligt vissa) som låg gömda eller utslängda helt öppet i skogen när man som liten grabb var ute och strövade runt i skog och mark med friskt och oförstört sinne och byggde kojor eller plockade blåbär eller var på väg till sitt favoritfiskarställe alt. anlade skogsbränder och sköt med slangbellor på kopulerande par.

Ofta hittade man skogsporren sönderbläddrad med sidorna utrivna och knappt tittbar eller så kunde den ligga mer sofistikerat gömd under stenar eller övertäckt av kvistar och blåbärsris. Hade man tur hade det inte regnat hårt på ett tag så man kunde hitta porren i relativt oskadat skick. Dock inte i sådant skick att det gick att sälja den på de loppmarknader och korvgrillningar som Hem- och skola arrangerade. Gick man till biblioteket för att få tidningarna värderade (tänk Antikrundan) så fick man en ordentlig utskällning och en tuschpenna i ögat och blev uppkallad till rektorn som vände en upp och ned och hängde ut en utanför fönstren hållande i benen som ett varnande exempel. Det var det Sverige vi växte upp i. Skogssnuskets Sverige. Inte Håll Sverige Rent-Sverige.

Storm i sociala medier
Såväl inom obskyra rockquiz-sällskap som välrenommerade filmbolag har fenomenet uppmärksammats stort i sociala medier de senaste dagarna (en tråd om porrdumpningar i skogen finns sedan tidigare på Flashback för den som har några minuter över). Debatten har fått en stor spridning som rört upp nostalgiska och stormiga känslor. Många har nickat igenkännande och med stor entusiasm berättat om allt från skogsmulleäventyr som slutat med pornografiska fältstudier under tätbevuxna granar till totalhavererade fiskafängen med bottennapp och trassel där skogsporren ryckt in som en tröstande och stödjande kompis.

Andra har däremot blivit mycket upprörda och i hårda ordalag fördömt allt som har med skogsporr att göra eller i enstaka fall till och med gått till hårt angrepp med nävar och saliv. En person ska ha postat en tweet som uttryckt hat och fientlighet mot allt och alla som på något sätt varit inblandade i skogsporren. Detta fick ledningen på Stora Enso att gå ut med ett hastigt pressmeddelande där man bad alla drabbade högtidligen om ursäkt samt en pall med toapapper som plåster på såren retroaktivt för alla som känt sig kränkta och sårade under årens lopp. Även på Naturvårdsverket blev man mycket oroliga och sände snabbt över en bukett tussilagos och värdecheckar på utsläppsrätter till den upprörde twittraren.

skogsporr2

Minst en skyldig till skogsporren
En av dem som grubblat och analyserat kring fenomenet den senaste tiden är Studio S Entertainments frontman och änkebeskyddare SEO Olsson, som var mycket behjälplig och aktiv under förra sommarens porrotarreportage på Rysarnytt. Utan hans engagemang och expertkunskaper inget reportage. Olsson lanserade häromdagen en mycket intressant teori om vem eller vilka som låg bakom all denna ofantliga mängd skogsporr som sköljde över landet under den aktuella tidsperioden. En period då Sverige var ett öppet och fritt land (en sanning med modifikation) och levde på meriter från Svenska synden och Ricky Bruch bronsmedalj i diskus OS i München 1972. Olsson har nagelfarit svenska låttexter och slagit ihop ett och två och vi har nu MINST en skyldig gärningsman. Vi låter Olsson själv få ordet:

”Alla killar som är 40-50 år eller äldre har någon gång funnit porrtidningar när de i tonåren strövat i skog och mark. Jag har själv funnit dessa smutsiga alster i ett jakttorn och under en sten. Och med tanke på hur många jag träffat på som berättat samma sak så måste stort sett varje stubbe och sten dolt porr förr i tiden.
FRÅGA: Vem eller vilka var det som GÖDSLADE vår vackra natur med stinkande porr?
SVARET: Lars Vinterdäck!!! Inte nog med att han ser lite för godtroget skum ut, på hans låt ”Söndermarken” lägger jag nu märke till att han sjunger: ”Vi gömde Fibban under stenen”. Ett solklart erkännande!
TÄNKBAR MEDBROTTSLING: Efter att ha undersökt det hela noggrant är jag fast övertygad om att hans medbrottsling är… Staffan Tapper! Ni vet den där djäveln som missade straffen i VM-matchen mot Polen 1974, vilket gjorde att Sverige slogs ut. Det är en OND människa, han måste det vara!”

Rysarnytt ganska snabb att gilla
Rysarnytts Stefan Särnefält var inte överdrivet sen att gilla inlägget även om han tycker att Staffan Tapper fått ta emot oförtjänt mycket skit för sin missade straff. En kommentator på Facebook tyckte mycket träffsäkert att det var dags att vända blad i Tapper-frågan och gå vidare. Ungefär som Sveriges kung. För det kan väl inte vara kungen som låg bakom allt? Han åkte ju mycket racerbil på den tiden och ibland kunde man ju även hitta porr utslängd i motorvägsdiken. Tål i alla fall att tänkas på. Att Lars Vinterdäck har gömt en och annan smutsig tidning har vi ju nu svart på vitt tack vare Olssons engagemang och grundliga grävande. Kanske är han den förste i landet att erkänna det helt öppet? Hur som helst, S. Särnefält alias R. Bolla var beredd att hålla med men passade samtidigt på att komma med en egen reflektion kring fenomenet gömd porr och saluförde en annan minst lika märklig företeelse, spegelporren:

”Mycket bra scoop! Nästa fråga är vem som låg bakom all spegelporr, den porr som låg instucken bakom speglarna på jobbtoaletterna (framför allt på 80-talet). Misstänkte ofta råbarkade typer på lagren men det kanske var Vinterdäck/Tapper där med. Tror dock inte Georg ”Åby” Ericson har något med saken att göra. Men man vet ju aldrig”.

Rysarnytt-medarbetare bakom spegelporren?
Olsson hakade på brandfacklan och insinuerade att en av Rysarnytts käraste och mest uppskattade medarbetare, Knud ”drängen i Fäbodjäntan” Jörgensen, skulle legat bakom spegelporren på 80-talet:

Det finns ju misstankar om att Rysarnytts medarbetare Knud Jørgensen ska ha varit inblandad i härvan med spegelporr. Något du känner till något om?

Insinuationerna fick Rysarnytts stormufti och kama sutra-tolkare Stefan Särnefält att gå i kraftfullt svaromål. Dock utan att kunna ge några svar:

”Mycket intressant teori! Han låg bakom mycket som hade med porr och skandaler på 70-talet att göra, men om han även låg bakom spegelporren på 80-talet kan jag på rak arm inte svara på. Han har inte gått att nå på telefon de senaste dagarna, kan vara att han återvänt till amazonadjungeln där han utför en del forskning och fältarbeten kring Inkarikets uppgång och fall med fokus på kannibalism och människooffer”.

Rysarnytt har den senaste tiden upprepande gånger försökt att nå Jörgensen utan att lyckats. Förmodligen befinner han sig utomlands som det tidigare spekulerades om – eller så har han plockat isär mobilen för att använda delarna till sin utomjordingskontaktmaskin han tydligen skissat på sedan vinterns It Follows-tävling. Vi tar och refreshar en mysig bonus deluxe-bild med Jörgensen från den första delen i fjolårets porrotarreportage där han spelar bastuba alt. flying V-gitarr på Anne Magle. Musikern, tonsättaren, naturmänniskan, fjärrskådaren, pinupkramaren och prästmannen Jörgensen som ger extra allt och drömmer om en bättre och fredligare värld (eller bara en snabb och enkel utlösning).

anne_knud5

Jörgensen oskyldig till spegelporr
Påståendet att Jörgensen skulle legat bakom spegelporren måste vi hålla som högst tveksamt och därför ställa oss djupt skeptiska till. Jörgensen flaxade visserligen runt en hel del, rörde sig över stora geografiska områden (ofta med kikaren i händerna spanande mot horisonten) och dök upp i sammanhang som många rättänkande och samvetsömma individer idag skulle uppfatta som suspekta och tvivelaktiga. Men han var alltid öppen med allt. Naiv och godtrogen kanske, men öppen, trofast och hederlig. En skörlevnadsman. Men ingen spegelporrgömmare! Däremot fanns det andra figurer i periferin (källarlokaler och lager) som drog till sig starka misstankar på den tiden. Rysarnytt har själv starka minnesbilder av spegelporr och minns hur man ibland kunde se den sticka ut någon millimeter nedanför spegelkanten (porr hade förmågan att glida ur sitt grepp när ingen såg på). Lätt att dra ur om man hade tillräckligt långa naglar alltså, samt orkade resa sig en smula.

Högt uppsatta personer bakom spegelporr?
Rysarnytt minns en lagerkille från 80-talet (arbetsplatsen kan vi utelämna av sekretesskäl) som inte hade några som helst skrupler när det gällde porr. Han kunde komma upp till fikarummet där det satt fullt med folk och demonstrativt dra fram en en porrtidning och drämma den hårt i bordet medan han gick till kaffeautomaten och hämtade kaffe och pratade högt om något helt annat. Såna osminkade och avslöjande beteenden ser man tyvärr inte längre. Att han låg bakom en och annan spegelporrgömma håller jag inte för otroligt. Men knappast skyldig till allt snusk som låg bakom speglarna. Man får helt enkelt gå högre upp i samhällshierarkin för att man ska få utdelning. Kungar, adelsmän, präster, justitieministrar, raggare, genusvetare, chefredaktörer på kvällstidningar och liknande typer av manligt kön (kvinnliga spegleporrgömmare/skogsporrdumpare kan vi förmodligen helt utesluta). Sofistikerade sammansvärjningar som tilldrog sig i parkeringshus och dusch- och bastuutrymmen på exklusiva badhus.

Här en tidig 80-talsscen med Rysarnytt-favoriten Lisa De Leeuw som får hjälp av en skogsvaktare efter att ha gått vilse i skogen och stukat foten.

skogsporr4

Alternativa teorier om skogs- och spegelporren
Skogs- och spegelporren (och i viss mån motorvägsdikesporren) gäckade och förbryllade många invånare i vårt skogsrika land. Att vissa ljusskygga element drog till sig misstankar är inga konstigheter. Det har dom alltid gjort och kommer alltid att göra. Jörgensen och Tapper sätter jag dock stora frågetecken runt. Fanns inte tillräckligt starka ekonomiska incitament för att dom skulle bemöda sig med att hämnas på hela svenska folket på det plumpa sättet. Paret Bert Karlsson/Milton är i så fall mer troligt.

En möjlig teori är att det var scoutledare som placerade ut dom som lockbete under sina Må bra-övningar alt. la ut dom i något slags uppfostrande och karaktärsdanande syfte, alltså för att se vilka som skulle falla för frestelsen och vilka som skulle orka stå emot (en form av sofistikerad härskarteknik/uteslutningsmetod). Som scoutrörelsens högste beskyddare är ju även kungen och den närmaste kretsen kring honom intressant i sammanhanget. En annan teori är att det var en slug konspiration av naturfientliga krafter inom idrottsrörelsen och näringslivet som ville ge skog och mark dåligt rykte hos allmänheten så att dom utan motstånd kunde uppföra stora idrottsarenor och köpcentrum på de porrbesudlade platserna. Ytterligare en teori är att det rör sig om en sammansvärjning av mustaschmän fostrade i 30-talets nudistmiljöer missnöjda med den framväxande puritanismen i samhället. En postare på Flashback menar att det var småtomtar som tvingades hitta nya sysslor efter industris intåg då gamla jordbruk lades ned. En av de kommande sysslorna var då att gömma porr i skogen. En inte helt skogstokig teori om man skrapar lite på ytan.

Övertygande teori
En annan helt motsatt teori (Olsson) lades fram en sen kväll bakom en Jack Vegas-maskin på en lågprisölrestaurang. Teorin, som är rätt övertygande och elegant i all sin enkelhet, och går ut på att det var grabbar som uppnått moppeåldern som fortfarande bodde hemma men som smög ut i skogen och gömde porren i rädsla för repressalier från föräldrar och andra familjemedlemmar. Alltså inga fula gubbar med ovårdat skägg och regnrock eller den typen av figurer man lätt skulle kunna misstänka. En fullt rimlig teori om du skulle fråga Leif GW Persson. Varför skulle vettigt folk med eget boende bege sig långt ut i skogen och gömma/dumpa porr? Möjligtvis skulle en och annan orienteringskunnig pastor med passion för skog och mark kunna ha haft det som fritidssyssla. Men knappast hela frikyrkorörelsen. I och för sig ingen superdålig teori det heller när jag tänker efter.

Vi tar och bjussar på en sista teori från en kille (som vill vara anonym) som tror att rädsla för kraschade relationer i framtiden skulle kunna ha ett finger med i spelet:

”Folk som gjorde sig av med porrblaskor hade kanske inte hjärta att slänga dem i soporna. Det blir så oåterkalleligt. ”Fan jag gömmer dem i skogen så kan jag hämta tillbaka dem om tjejen gör slut och jag ångrar mig”, tänkte de nog. Där kan vi ha förklaringen!”

Som ni ser, teorierna är många. Vissa mer djärva än andra. Inte sällan med personliga/traumatiserade erfarenheter i bagaget. Att det fanns skrupelfritt folk som ”gödslade vår vackra natur med stinkande porr” en gång i tiden råder det inget som helst tvivel om. Frågan är vilken agenda porrgödslarna hade. Ville dom bara va snälla? Eller rör det sig om personer drivna av blodshämnd och illvilja? Alltså ren och skär ondska. Det lutar åt det senare. Vi får se om det bli något uppföljningsreportage med bekännelser och gråtande avböner (tänk japansk tv). Vi tar och avrundar med en skogsporrhaiku som plåster på såren.

Tyst skog i kvällsljus
Prasslet under grankvisten
Ung grabb bläddrar porr

stefan-klassfoto R. Bolla

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: