Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

När Halloween knackar på dörren…

Publicerad av Rysarnytt 28 okt 2022

Nu när Halloween knackar på dörren så behöver man några stabila rysare och skräckfilmer som inte förstör kvällen och stämningen. Sånt har hänt förut. Vi har vaskat fram ett gäng skottsäkra skräckkort som håller hela helgen. Vi har även tittat på vad som är bäst på strömningstjänsterna just nu.

Bästa skräckfilmerna i halloween

Dawn of the dead (2004)

Detta är rätt zombierulle alla årstider och högtider. Den rivstartar i 200 blås och även om den tappar fart håller den hela vägen in i apokalypsen. En smakfull remake som är trogen originalet med superbra skådisar och den enda zombiefilm som behövs till Halloween. Vill man ha mer brains fortsätter man med Return of the living dead (1985).

Finns på Viaplay

Beetlejuice (1988)

Underskattad film med topprestationer av samtliga, särskilt Michael Keaton och Winona Ryder. Keatons rollfigur är ikonisk och nog det bästa han gjort. Ska ses minst en gång per år. Den är så satans bra att den passar in närsomhelst under året men kanske allra bäst till Halloween.

Finns på SF Anytime och Viaplay

Pans Labyrinth (2006)

En fantastisk och stämningsfull film som passar fint när det är storhelg och man bara vill parkera i soffan med snuset och rödvinet. Och näsdukarna. En mörk och tung saga som jag har älskat sedan den släpptes 2006. Del Toros finaste stund hittills.

Finns på SF Anytime

Halloween (2018)

Denna moderna fortsättning på Carpenters original har växt på mig. Att jag tipsar om denna istället för originalet förvånar även mig. En jäkligt bra och fräsch slasher med perfekt tempo, kära återseenden och en mäktig Michael Myers till skillnad från i tredje delen som nyligen hade premiär.

Finns på SF Anytime och Viaplay

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities (2022)

Påkostad och mysig serie med fristående berättelser i åtta delar. Varierande kvalitet på historierna men jag vill ändå säga att den passar perfekt att sträckkolla nu till helgen. Spontant tycker jag att ett par av historierna hade passat bättre som långfilmer. Tiden räcker inte till och berättandet går för snabbt. Men ändå, mysig!

Finns på Netflix

– Mikael Jonsson

________________________________________

Bram Stoker’s Dracula (1992)

Världens mest filmatiserade skräckikon. Francis Ford Coppolas gotiska version tillsammans med gamla Nosferatu och Tod Brownings Dracula är mina favoriter. Ett bastuhettpassionerat skräck- och kärleksdrama som är supersvår att motstå. För att inte säga omöjlig. Det är klassisk skräckatmosfär och stämning hela vägen upp till Draculas slott och tillbaka till London. Det knakar och gnisslar och ylas i varje vindpinad vrå. Precis som man vill ha det. Här ger Coppola även Draculas berömda brudar fint utrymme – till Kenau Reewes stora fasa. När de tornar upp halvnakna ur slottsbädden och slingrar sina kroppar och tungor runt Kenau Reeves. Jisses. En himmelsk skänk från ovan. Sen musiken på det. Gåshud deluxe.

Finns på Viaplay

Suspiria (1977)

Dario Argentos häxmästerverk om en balettdansös som anländer till en balettskola styrt av häxor i Tyskland är utan tvekan en av världens bästa skräckfilmer. Bästa häxrysare lätt. Argento hade som bekant sin storhetstid under 70- och 80-talen då han framför allt utvecklade den italienska giallon där han egentligen är som bäst. Men Suspiria, som är den första i hans häxtrilogi, är ett rent mästerverk. Argentos svindlande bildspråk, scenografi och excentriska registil i kombination med husbandet Goblins suggestiva musik gör det här till en helt unik och omtumlande skräckupplevelse.

Finns på Amazon Pirme Video

Omen (1976)

Richard Donner’s Omen är galet spännande om ambassadörsparet vars barn dör vid förlossningen och ersätts av något betydligt mer sinistert. Strax börjar folk runt om dem dö på det mest bestialiska sätt. Sakta går det upp för dem att den nya familjemedlemmen inte är ett kärleksbarn. Filmen är uppbyggd som en klassisk thriller där det övernaturliga likaväl skulle kunna ha naturliga förklaringar. Det är läskigt och nervigt och alldeles underbart från början till slut. Jerry Goldsmiths diaboliska mästersoundtrack Ave Satani ger rysningar bara det.

Finns på Disney +

The Ring (2002)

Inte ofta de amerikanska remakerna slår de asiatiska originalen som en Caligula-magister på fingrarna. Originalet är vasst. Inget snack om saken. Men Gore Verbinskis version av The Ring är otäckare rakt igenom och fick mig att gå hem med halvskakiga ben från biografsalongen då den gick upp. En riktigt kuslig ghost horror med en atmosfär som slår det mesta i genren. Fast det handlar om gamla utdöda vhs-kassetter. En av de läbbigare skräckisar jag sett under 2000-talet.

Finns på SF Anytime

Frankensteins brud (1935)

Uppföljaren till Frankenstein från 1931 tycker jag faktiskt bräcker originalfilmen. Båda filmerna med James Whale vid rodret men här får han till det lite extra både cineastiskt och i berättandet med det missförstådda monstret som nu får en fin monsterbrud. Dessutom pratar monstret. Här finns också en del riktigt minnesvärda scener, som när monstret träffar den blinde eremiten och lär sig uppskatta vin, vänskap och puffa på en cigarr. En underbar scen och svårt att inte fälla en tår.

– Stefan Särnefält

________________________________________

Ny munkrysare på Netflix

Netflix har i veckan släppt en ny polsk munkrysare som heter Hellhole (2022). Faktiskt värd att kolla upp. Dekadenta munkar, mord och klostermiljöer har man älskat sen Rosens namn och när man upptäckte Franziskaner weissbier. Långt från Rosen-nivå men levererar ändå fina doser weird skräck och klostermysterium – men även en dos bisarr komik när riterna spårar ur. En kul spaning: chefsmunkgubben i klostret är ingen mindre än den unge killen som spanar med kikaren på den äldre grannkvinnan i Kieslowskis Dekalogen (En liten film om kärlek). Inte helt lätt att känna igen då han åldrats och lagt på sig en del. Men fullt igenkännbar. Underbar film för övrigt, Kieslowskis.

Nya serier på Netflix

Höstens hetaste skräckserie på Netflix är helt klart Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story som ger dig hela storyn om en av USA:s värsta seriemördare berättad ur lite fler vinklar. The Midnight Club och The Watcher är ett par andra serier som funkar om man är lider av seriesvält och har helgen fri. Mike Flanagan står bakom Midnight Club men hans tidigare serier (som fortfarande finns kvar på plattformen) The Haunting of Hill House och Midnight Mass är bättre val om du inte sett dem.

Barbarian på Disney +

Nysläppta Barbarian (2022) med Bill Skarsgård får väl sägas vara höstens nagelbitare på Disney +. I källaren på ett Airbnb i ett nedgånget område utanför Detroit pågår riktigt skrämmande saker. Ett mysterium som suger i sig både hyresgäster och ägare. En skruvad film som spretar åt olika håll och man vet inte riktigt vad som kommer att hända. Förutom att allt landar i samma kusliga källarhåla.

Bästa skräckkäket just nu

Snabbt, gott och lättlagat och enkelt att hugga i sig funkar bäst till rysare. Just nu är pulled pork i långfranska en liten favorit i hushållet. Buslätt att göra. Köp en långfralla, kapa den mitt itu och karva ur innehållet så du kan fylla på med meat and vegetables and hot sauce. Pulled pork är kul att göra själv men tar superlång tid att göra. Men man hittar den ofta färdiglagad i välfyllda butiker. Bred insidan av brödet med ajvar relish (eller någon god tomatsås) och fyll på sedan med exempelvis picklad rödlök, feferoni och tomater som hackas och sen blandas runt med kötttet i brödet. Glöm inte att värma brödet innan så blir det smarrigare.

Vill du ha en ännu mer saftigare skäckmiddag som räcker hela helgen så måste vi tipsa om vår skräckkäksfavorit Rysarnytts Texas Chainsaw Chili. Tar lite längre tid men belöningen är desto större. Du hittar den här samt det magiska ursprunget till rätten:

Rysarnytts Texas Chainsaw Chili

Fler halloweentips på strömningstjänsterna

Förutom tipsen ovan bjuder de stora strömningsjättarna på hel del kul under Halloween. Vissa har mer sparsmakat men delikat utbud medan andra serverar hel rysarbuffé. Flera klassiker som går att se om hur många gånger som helst om man inte vill riskera förstöra sin Halloween. Några finns dessutom på flera ställen. Fem topp på strömningstjänsterna.

Netflix

 • Zombieland (2009)
 • Cannibal Apocalypse (1980)
 • Don't Breath (2016)
 • Låt den rätte komma in (2008)
 • Exorcisten 3 (1990)

HBO Max

 • The Shining (1980)
 • Exorcisten (1973)
 • Terror på Elm Street (1984)
 • Doctor Sleep (2019)
 • Get Out (2017)

Viaplay

 • Orphan (2009)
 • The Others (2001)
 • The Babadook (2014)
 • 10 Cloverfield Lane (2016)
 • It Follows (2014)

Amazon Prime Video

 • Halloween (1978)
 • Nosferatu (1922)
 • När lammen tystnar (1991)
 • Texas Chainsaw 3D (2013)
 • The Witch (2015)

Disney +

 • Alien (1979)
 • 28 dagar senare (2002)
 • Flugan (1986)
 • Black Swan (2010)
 • From Hell (2001)

Skräck på SVT Play

Även SVT Play är med oss i helgen och har lagt upp flera fina skräckklassiker, bland andra båda Suspiria-filmerna, Halloween, Nosferatu, Night of the Living Dead, Dr Caligari och japanska The Ring.

Skräck-kolla SVT Play

Fler halloweentips på Rysarnytt

Hela sajten är ju ett enda stort halloweenfilmtips. Men om du inte nöjer dig med det du hittar för stunden eller filmerna ovan så knåpade vi ihop en halloweenlista 2013 med skräckfilmer med hög mys-och stämningsfaktor med fokus på svartvit old school horror:

10 fina halloweenfilmer att mysa med

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: