Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Matpremiär: Rysarnytts Texas Chainsaw Chili

Publicerad av Rysarnytt 5 apr 2013: 13:14

Matlagning och köksbestyr har lyst med sin frånvaro på Rysarnytt. Medan det abnorma utbudet av tv-kockprogram och kokböcker har gjort många sinnessjuka och moraliskt förvirrade kändes det som ett tomrum behövde fyllas: skräckkäk. Skräckdiggare är som bekant ett hungrigt släkte och på Rysarnytt älskar vi att äta och dricka gott medan vi tittar på favoritrysarna. Därför tänkte vi fresta gomarna med det bästa från skräckköket med en exklusiv premiär för Rysarnytts matlagningshörna. På menyn idag: Rysarnytts Texas Chainsaw Chili!

gas_station_texas

Texas chili – en maträtt med traditoner
Texas chili är en traditionell rätt som uppges ha sitt ursprung i den amerikanska sydvästern. I folkmun kallas den bara Chili eller ibland ”A bowl of red”. Chilin ska inte blandas ihop med den variant av Chili con Carne som vi ofta brukar göra här hemma till vardags och som innehåller vita bönor, tomater, lök och köttfärs. Texas chili är en ren kötträtt med tillbehör (ibland bönor). Uttrycket ”Chili con Carne” betyder ”chilipeppar med kött”. När chilin uppstod och hur den ska tillredas tvistar boskapsuppfödarna om men den är numera delstatens Texas officiella maträtt och det arrangeras varje år chilitävlingar där den bästa chilin utkoras. Något vi med konstant gnagande hungerkänsla känner igen från Texas Chainsaw Masssacre 2.

Den magiska chilin ska enligt en legend ha ett gudomligt ursprung. I den sägs det att det första receptet mottogs av en spansk nunna i början av 1600-talet under trance. I en annan historia berättas det att Chili con Carne infördes på fängelser i Texas på grund av att nötkött och chilipeppar var ett av de billigaste livsmedlen. Det första skriftliga receptet uppges finnas publicerat i Mrs. Owen’s Cook Book från 1880. Billy the Kid ska tydligen ha sagt att ”Anybody that eats chili cant’ be all bad”. Kloka ord från en gammal västernrövare. Många chilirecept verkar ofta skryta med ha något unikt eller gudomligt ursprung. Gärna inbäddad i något mystiskt historiskt skimmer där det är svårt att checka av sanningshalten. Men inte Rysarnytts Texas Chainsaw Chili.

Rysarnytts chili-recept
Det här receptet hittade jag i närheten av en gammal nedlagd bensinstation i Texas i början av 80-talet efter att ha vaknat upp bakfull på toaletten på ett närliggande motell. Den gamla 70- och 80-talsporrstjärnan Lisa de Leeuw stod naken i köket och vispade på en äggröra med cowboyhatten på sned och trallade på gamla countrydängor som fick mig på bra humör. Så bra att jag började dansa en smula. Inget avancerat men ändå några moves som imponerade på Lisa. Hon gav mig ett par slängkyssar och hojtade till på bred Texasdialekt (som i The Filthy Rich när hon prackar sexhjälpmedel på Vanessa del Rio, reds. anm.) om att jag skulle klä på mig och gå ut och köpa bacon och färskpressad apelsinjuice. Det var bara färskpressat som gällde för Lisa. En gång råkade jag köpa koncentrerad jucie men då hällde hon ut den över min nystrukna skjorta. Hon kunde ha ett jävla humör.

lisa_stefan

Jag minns att jag tassade tillbaka till toaletten och tog lite tid på mig medan jag borstade tänderna och tvättade mig ren i ansiktet. Hon blev lite sur över det där. Jag ville mjuka upp henne och dansade in i köket och tog ett fast grepp om hennes bakdel och gav en henne ett par djupa tungkyssar. Jag backade ett par meter och ställde mig i bredbent cowboystil och förklarade att det var vad we in Sweden call ”långtradare”. FUCK YEEEEAAAHHH!!! fick jag till svar. Lisa i ett nötskal. Hon gillade surprises och när folk luktade gott.

Annars kunde Lisa recitera merparten av de amerikanska litteraturklassikerna fritt ur minnet. Men hon hade en uppseendeväckande svaghet för cartoons (för att inte säga sjuklig fixering). Kunde försvinna i dagar paralyserad framför tv-apparaten och följa Scooby Doo, Gråben & Hjulben och andra cartoonfigurer. Det var där våra vägar skiljdes åt. Pallade inte med det där. Men före det hade vi några fantastiska bacon & ägg-frukostar och chilimiddagar tillsammans. Men för att återgå till receptet. Det kom nämligen flygande längs vägkanten när jag gick förbi bensinstationen på väg tillbaka till motellet och jag fångade det magiskt i luften som i en enhandslyra. En ren lyckträff alltså. Och nu har vi det äntligen här på Rysarnytt.se.

”Don’t skimp on the meat”
Vi är många som roats av Tobe Hoopers uppföljare till Texas Chainsaw Massacre där det galna Texasgänget åker runt i Texas och kammar hem priser för bästa Chili. Det finns många sätt att göra en Chili på men som old man Drayton säger i filmen så hänger det på köttet om man vill åka hem med segerbucklan. Den här chilin är ganska rik på ingredienser men har inte så många chilifrukter som man ibland kan se i olika chilirecept. Det där kan ni avgöra själva. Viktigast är att chipotlen (rökt chili) finns med. I en välsorterad livsmedelsbutik brukar det finnas en del att välja på. Men chokladen och kaffet är en smakförhöjare som jag tycker ni bör röra ned i grytan som en hyllning till Harry ”Långt ner i halsen” Reems. Innan ni sätter kniven i det röda och möra köttet så tar ni fram tequilan och sveper ett glas eller två. Sen öppnar ni en öl så att ni håller humöret uppe, för nu kör vi!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De här ingredienserna behöver du för att få till Rysarnytts Texas Chainsaw Chili (2-4 personer):
800 gram högrev (helst människokött)
1 paket fet bacon
En fet klick smör
5 deciliter mörkt öl
4 deciliter vatten
En halv oxbuljong
En gul lök
3-4 stora vitlöksklyftor
1-2 chipotles (alt. en burk Salsa con chipotle men då minskar ni på tomatpurén)
En  näve hackade röda eller gröna jalapenos (finns i skivad form på burk)
2-3 teskedar spiskummin
2-3 teskedar koriander
3 teskedar oregano
3 matskedar brunfarinsocker eller honung
2-3 matskedar chilisås
3-4 matskedar tomatpuré
1 matsked majsmjöl eller vetemjöl (valfritt)
En halv pressad stor citron eller en hel lime
60 gram choklad (mörk)
3-4 deciliter starkt kaffe
Salt och cayennepeppar eller Louisiana chipotle hot sauce efter behov

Så här går du tillväga:
Öppna ett nytt browserfönster och gå in igen på Rysarnytt och lyssna på det ljuvliga ljudet från motorsågen. Häll upp ett glas tequila till och svep snabbt. Skölj ned med kall öl. Sätt på en platta med Hank Williams eller Dolly Parton och njut av musiken och klunkarna. Musiken är tokviktig. Country är ledordet. Ta gärna några små mjuka danssteg så att du kommer i form. Ingen avancerad Tony Irving-stil.

När den rätta Texas-känslan börjar infinna sig skär du upp köttet i bitar och fräser dem med olja i stekpannan så att de får fin och brun färg. Salta och peppra. Häll ned köttet i en gryta fylld med hälften av vatten- och ölmängderna till att börja med. Hacka vitlöken och chilin i små bitar och rör ned i grytan. Ös på med resten av kryddorna och de övriga ingredienserna vart efter. Skär upp baconet i fina bitar och stek tillsammans med löken och rör ned när grytan puttrat en stund.

Texas chili gryta

Börja smått och känn av smaken efter hand så att ni kan balansera upp smakerna om det skulle tippa över åt något håll. Kryddmåtten är bara ungefärliga. Låt grytan puttra i ca 3-4 timmar (tills köttet börjar släppa) och rör om med jämna mellanrum så att inte köttet bränner fast. Jag brukar avrunda med en klick smör men det gör ni som ni vill. Öppna mer öl och häll upp mer tequila. Sätt på Nancy Sinatra och Lee Hazlewoods Summer Wine och njut medan chilin bubblar i bakgrunden. Försök också att klämma in Dolly Partons 9 to 5 och minns scenen i porrparodin 8 to 4 då Paul ”Petrus” Thomas (porrlegenden Paul Thomas debuterade faktiskt som Petrus i Norman Jewison musikalklassiker Jesus Christ Superstar från 1973) tar fram gitarren och klinkar på en spontankomponerad ballad för Lisa de Leeuw och sjunger nåt om att det enda som betyder något är att dom är in love. Förbanna gärna hans gitarrspel men prisa hans skägg och kärlekshunger.

Servera den heta chilin i djupa skålar (gärna människokranier). Som tillbehör kan ni till exempel använda majschips, tortilla, gräddfil, rödlök, hackade tomater, guacamole, riven cheddar, majskolvar och svarta bönor. Som dryck är det öl som gäller. Stora mängder. Kör gärna några greatest hits från Tobe Hoopers Texas Chainsaw Massacre (1974) och hans uppföljare (1986) så att ni får den rätta inramningen till middagen. Bon appétit!

texas chili med tillbehör

Chili ger hög livslängd
1977 beslutades att Chili con Carne skulle bli delstatens Texas officiella maträtt. Året innan vann ute-indianen Rufus Valdez världmästerskapet i chili som arrangerades i Kalifornien. Han tog hem mästartiteln med ett recept som enligt honom själv var över tvåtusen år gammalt. Valdez hävdade att chilin ursprungligen tillagades på kött från häst och hjort och chilipeppar (så snacka inte skit om hästkött). Han säger vidare att han fått receptet från sin mormor, som blev hela 102 år. Hennes höga ålder berodde enligt Valdez just på att hon konsumerade så mycket chili.
Källa: chiliguiden

Kommentarer

 1. 5 apr 2013: 15:22
  Johanna

  Den galopperande svensken goes chili. Hett! Jag tror stenhårt på receptet. Minus mjölet. En bra chili reder sig själv.

 2. 5 apr 2013: 15:42
  admin

  Ja man kanske inte behöver mjöl om man håller vätskemängderna på rätt nivå. Men absolut hett!

 3. 5 apr 2013: 18:25
  Örjan

  Nu drömmer du igen. Här är ett enklare fastfood recept som jag fått av mr. Lecter:

  Rå lever + ett glas Chianti

 4. 5 apr 2013: 19:11
  admin

  Tack för tipset! Kanske en sallad till (för dekorationens skull) 😉

Lämna en kommentar: