window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Bästa filmer: Halloween och Fredagen den 13:e

Publicerad av Rysarnytt 28 okt 2023

Halloween är här och nåt kul vill man ju gärna bjussa på under en sån fin skräckhögtid. Varför inte naila de absolut bästa Halloween och Fredagen den 13:e-filmerna? Det är precis vad vi har gjort på Rysarnytt. Spana in vilka killar-med-mask-filmer du inte vill vara utan i Halloween.

jason voorhees och michael myers halloween och friday the 13th

De tre bästa Halloween-filmerna

Jag har alltid tyckt om Halloween-serien. Som finnig tonåring tittade jag ofta på ettan, tvåan och fyran. När jag inte tittade på Jason Voorhees då. Trean, som inte har med Michael Myers att göra började jag uppskatta först i vuxen ålder. Och nu när vi har typ tre olika serier, originalserien, Rob Zombies två rullar och David G Greens trilogi uppskattar jag dem just för att det finns så mycket att välja på. Nedan hittar du mina tre bästa Halloween-filmer.
– Mikael Jonsson

Halloween (2018)
Även fast del tre i David Gordon Greens filmserie mer eller mindre pajade hela skiten och svärtade ner Halloween totalt håller jag den första ”nya” delen från 2018 i David Gordon Greens regi nästan högst av alla Halloween-filmer. Jag blev hooked direkt av första trailern och är det fortfarande. Michael Myers porträtteras mäktigt av James Jude Courtney och den åldrade Laurie Strode stjäl showen. Det är denna Halloween jag väljer att se om idag.

Halloween (1978)
Det stilbildande originalet av John Carpenter är alltid värd att se om. För mig är det nostalgi på högsta nivå att se den unge talangen Jamie Lee Curtis, den nu ikoniska Donald Pleasence och den första gestaltningen av The Shape. Det går inte att överdriva den här filmens avtryck och tyngd i filmhistorien.

Halloween Kills (2021)
Även denna David Gordon Green-regisserade Halloween gillar jag. Del två av tre. En av de mer våldsamma filmerna i serien helt klart. Lite underligt tempo men en kul och annorlunda resa ända fram till den blodiga slutstriden.

De tre bästa Fredagen den 13:e-filmerna

Fredagen den 13:e-sviten har följt med hela mitt mer eller mindre vuxna liv och den har så klart en särskild plats i mitt rysarhjärta. Filmernas kvalitet har varierat genom åren och när man trodde allt var uttömt och utagerat så drog serien iväg på nya utflippade irrfärder. Även om jag gillar första och andra filmen så är det inte förrän Jason kliver fram och drar på sig hockeymasken som serien får sitt varumärke och suplexsignum. En gammal sliten målvaktsmask från Detroit Red Wings – snacka om genidrag av filmskaparna. Sen dess var man helsåld. Här har ni mina tre Fredagen den 13:e-favoriter – alla med hockeymasken på så klart.
– Stefan Särnefält

1.Fredagen den 13:e del 4 – The Final Chapter (1984)
Fyran i serien är den som ger mig varmast känslor. Den har även den bästa Jason-tolkaren, den numera framlidne Ted White som ni kan läsa mer om här: Bästa Jason: Ted White – Fredagen den 13:e del 4. Här finns det en hel del mänsklighet och hämnd-för-oförrätt-känsla kvar i Jason och adderar du en dos djurisk vildhet och robotmördarmaskinenergi så har du en riktigt fin Jason Voorhees. Här finns också en speciell relation till Tommy Jarvis som gör filmens grundplott engagerande och spännande. Lägg till Crispin Glovers dance moves och en massa kalasmord och välregisserade scener från Joseph Zito så har du enligt min mening bästa Friday-rullen. Nedan ser vi hur Jason slänger ut en besserwisserbrud rätt ut genom fönstret. Kan tycka alla besserwissers borde slängas ut genom fönster på detta eleganta sätt.

2.Fredagen den 13:e del 6 – Jason Lives (1986)
När man trodde att serien var över efter fiaskot med copycaten i femman (numera tycker jag den faktiskt är rätt bra) så reser sig Jason ur graven i ett värsta zombie-frankenstein-scenario med Tommy Jarvis i fronten med ett helvetiskt Jason-trauma. Öppningen är så läckert gotisk att huden knottrar sig till näckenkondomer redo för äventyr med allt som rör sig. Thom Mathews som fanatisk Jason-hatare är svår att inte ta till sitt hjärta. Kemin mellan honom och lägereldsledarebruden Megan är ljuvlig. Jisses alltså, man smälter ihop som smör i varm potatismos. Mycket skruvad humor och klassiska Jason-kills. Lägg till Alice Coopers sköna ledmotiv och njutningen är total. Enda minuset är det töntiga paintball-gänget i skogen. Men C.J. Graham gör deras medverkan kortvarig. Graham är fantastisk som Jason. Lite väl grovhuggna ben för att ha legat med likmaskar i graven kanske. Men kolla in öppningsklippet nedan och missa inte The Shining-musiken.

3.Fredagen den 13:e del 8 – Jason takes Manhattan (1989)
Första gången man såg den här filmen så var känslan rejäl besvikelse. Man hade berövats hela grundplotten – Jasons härjningar på Manhattan. Ankomsten till New York sker sista halvtimmen och de flesta scenerna visar sig även inte ens vara inspelade där, utan i Vancouver. Men efter besvikelsen lagt sig och knytnäven blivit en utsträck hand med nyplockade blommor uppskattar jag Jason takes Manhattan mer och mer. Jag gillar båtar och båtresan bjuder på en jäkla massa fina scener och finfin Finlandsbåtfeeling. En favorit är bastustenssmashen där Jason trycker ner en glödhet bastusten i magen på en typisk skitstövel-i-slasher-genren. En av Jasons bästa kills. Förutom att det är bra drag i filmen så bjussar den på mycket humor plus en skitgubbe till lärare som gör att man sitter och inväntar hans slutgiltiga försegling. Kane Hodder gör en riktig bra Jason. Här kan du läsa intervjun jag gjorde med honom på sci-fi-mässan i Stockholm 2012 här: Kane Hodder – meste Jason-tolkaren.

Kan du inte få nog av maskmördare i Halloween?

Under Halloween är det många skräckfantaster som vill klä ut sig och många drar gärna på sig klassiska skräckmasker. Om du undrar varför vårt sug efter maskmördare är så enormt så kan vi tipsa om denna genomgång och analys av varför vi inte kan få nog av maskkillar på film. För det är oftast killar – men inte alltid.

Varför det inte går att få nog av maskkillar

Fjolårets Halloweenlista håller även i år

Förra tog vi fram en Halloweenlista med stabila skräckfilmer som inte gör någon besviken samt filmer som då var aktuella på strömningstjänsterna. Missade du den hittar du flera fina tips där. Den funkar lika bra i år.

När Halloween knackar på dörren…

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: