Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Blast from the past: Religiösa perspektiv i Tenebrae

Publicerad av Rysarnytt 5 apr 2023

Tenebrae är inte bara titeln på Dario Argentos giallomästerverk från 1982 det är även namnet på den katolska dödsmässan som firas vid påsk. Borrar man lite under ytan på filmen så öppnas en helt ny värld av mysterier och analogier mellan den katolska riten och Argentos giallo.

Tenebrae book

Tenebrae (1982) är en av Dario Argentos blodigaste och mest komplexa filmer. Full av trådar och pussel att nysta i. En underbar film helt enkelt. Tenebrae som betyder mörker eller ljussläckning på latin är namnet på en rit som firas framför allt i de katolska länderna inför påsken till åminnelse av Kristi lidande och död. Den inleds redan på onsdagen före påsk och pågår fram till långfredagen.

För en herrans massa år sedan gjorde vi en djupdykning i Dario Argentos giallomästerverk Tenebrae och insåg att det vimlade av kopplingar och likheter med den katolska påskdödsmässan. För den som är på akademiskt humör och sugen på lite religiös symbolik och blodutgjutelse i påsk så är Rysarnytts Tenebrae-genomgång ett riktigt fint tips. Filmen finns nu även på Netflix under den märkliga titeln Unsane (verkar vara klippt version). Se eller se om Argentos masterpiece inför läsningen av texten för den innehåller en hel del spoilers.

Tenebrae – theology for understanding murder

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: