window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Favoritscener: Attacken från mekaniska dockan i Deep Red

Publicerad av Rysarnytt 17 nov 2023

II Maestro Dario Argento bjussar ju som alla vet på så många ljuvliga delikatesser att man skulle kunna göra timslånga potpurrier med bara hans grejer. But that’s impossible som Frank Zito i Maniac skulle uttryckt det. Så vi kör en godbit från min favorit-Argento-film Deep Red – attacken från den mekaniska dockan.

Dario Argento Deep Red evil doll

Det är många onda dockor som skrämt slag på skräckpubliken genom åren, som exempelvis Chucky och Annabelle. Men den riktiga förlagan till läbbiga dockor på film möter du i Dario Argentos mästerverk Deep Red från 1975. Trots att det finns ännu äldre djävulsdockor är det inget slår den lilla smokingklädda, mekaniska dockan som överraskar den långhåriga professorn i Dario Argentos mästergiallo Deep Red eller Profondo Rosso som den heter på italienska. Professorn går runt i sitt forskarrum och smuttar på sitt te i lugnan ro – och så plöstligt öppnas en dörr och in kommer en liten otäck mekanisk docka sinnessjukt skrattande i rask språngmarsch. Det är en rent genialisk scen som sparkar igång strax före med Goblins sjukt fenomenala musik.

Fanns såna där dockor med sjuka skrattröster på 70-talet minns jag. Man tryckte på en knapp och fick fram sjuka och förvridna hånskratt. Jag slog sönder dem alla och skickade dem till polares storasyrror för en second opinion. Något jag aldrig fick. Nåväl, scenen med dockan är rätt kort men fäster sig i minnet som en obehaglig bekant från barndomen. Själva dockan alltså, inte scenen som är pure masterpiece och glädje.

Det händer ju mer grejer med professorn som alla som sett filmen känner till efteråt. Och nästa guldscen är hans död och slutgiltiga försegling med knivhugget i nacken. Det är samma precision som när mördaren i Tenebrae släcker lampan med kniven i trappscenen i the double murder scene. Det är sinnessjuka rörelsemönster med geometrisk perfektion vi talar om. Skapat av en mastermind. Precis som i Tenebrae är det Argento själv som håller i kniven. Han var ju känd för det där. Att själv hålla i kniven vid mordscener. Inget fick lämnas åt slumpen. Scenen med den mekaniska dockan är Argento i en av hans absolut finaste stunder.

Vill du ha ett hett skräckfilmstips till helgen så se eller se om Deep Red. Gärna till ett gott italienskt Amaroni-vin. En enkel kopp te funkar också. På Rysarnytt har vi för övrigt ett par finfina Argento-topplistor om du råkat missat dem. Min hittar du här: Stefans Dario Argento-lista. Filmkonnässören och Argento-kännaren Ronny Svenssons lista hittar du här: Ronny Svenssons Argento-favoriter.

-Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: