window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Stefans Dario Argento-lista

Publicerad av Rysarnytt 25 apr 2011: 13:51

För oss som gillar konstnärlig kvalité, originell stil och kluriga mordgåtor i skräckfilmer så finns det bara en kille – och det är Dario Argento. Hans storhetsperiod var på 70- och 80-talen men han har ändå levererat några klart sevärda alster under senare tid. Det är på tiden att jag gör en Argento-lista på Rysarnytt. Trots att jag inte har alla filmer i färskt minne måste man ändå förr eller senare spika upp dom på en lista. Västernfilmen The Five Days of Milan har jag däremot inte sett. Okej, då kör vi!

1. DEEP RED (1975)
Världens bästa giallo. Fängslande och klurig mordhistoria som utspelar sig i fantastiska miljöer i Rom. Suveränt regiarbete med en kamera som sveper utforskande och magiskt över arkitektur och föremål och där Goblins suggestiva soundtrack förhöjer stämningen ytterligare. Till och med Hitchcock själv tog av sig hatten för det här mästerverket. Eller om det var nummer 3 på listan. Strunt samma, ett sant mästerverk och Argentos bästa film.

2.SUSPIRIA(1977)
Världens bästa häxfilm. Ett mardrömslikt och sinnessjukt snyggt bildspråk där varje bildruta är ett konstverk i sig och morden fortfarande ger sköna rysningar. Goblins psykedeliska klanger förstärker mardrömskänslan och man sugs in i filmen redan när förtexterna börjar rulla. Makalös öppningsscen på flygplatsen. Blir inte bättre än så här.

3.THE BIRD WITH CRYSTAL PLUMAGE (1970)
En otroligt stark debut och man skulle väl i princip kunna säga dött giallolopp mellan kristallfågeln och Deep Red om man var lagd åt det hållet. Smart och snyggt berättad och som lade grunden för Argentos position som giallomästare. Stämningsfullt score signerad Ennio Morricone.

4.TENEBRAE (1982)
En av Argentos blodigaste och mest mångbottnade filmer. Titeln anspelar på mörkret inom oss men är faktiskt också en benämning på den katolska dödsmässa som firas vid påsk. Analyserade temat häromåret här och tyckte jag fann en del intressanta kopplingar. Full av trådar och mönster att nysta i. Omtalad för en scen med en makalös kameraåkning filmad i två och en halv minut utan klipp. Sablar vilken kamerakung han är.

5.INFERNO (1980)
Den andra filmen i häxtrilogin som fortsätter i samma mardrömslika stil som föregångaren. Det koloristiska bildspråket är till och med snäppet värre. Undervattensscenen är bland det läckraste Argento gjort. Stämningen är verkligen på topp och Keith Emersons frenetiska pianospel fyller tomrummet från Goblin väl.

6.OPERA (1987)
En våldsam giallo som utspelar sig under en uppsättning av Macbeth på operan. Svindlande kameraåkningar och snygga specialeffekter. Sticker ut med sina ruggiga mordscener.

7.THE CAT O’NINE TAILS (1971)
En av hans mjukare giallofilmer men inte sämre för det.  En blind pensionerad journalist som tillsammans med en annan journalist försöker lösa en serie mord kopplade till ett läkemedelsbolag. Smart story med flera vändningar och en blind Karl Malden i högform.

8.PHENOMENA (1985)
En ung Jennifer Connelly som kommunicerar med insekter för att lösa mord på en internatskola i alperna. En lite annorlunda giallo som vinner på sin charm och de surrealistiska och bisarra inslagen med rasande apa och mutantdvärg. Även här grymt soundtrack som dock ibland ger komiska effekter när musiken ligger helt fel i filmen.

9.SLEEPLESS (2001)
Max von Sydow ger tyngd åt rollen som pensionerad kriminalkommissarie som tar sig an ett gammalt mordfall. Tågscenerna med Goblins mastiga score visar Argento i sin gamla goda form. Tappar lite tempo men ändå en stark comeback efter en svagare filmperiod.

10.THE BLACK CAT (1990)
Kortfilm baserad på Edgar Allen Poes klassiska mordhistoria. I händerna på Poefantasten Argento blir det givetvis en mycket spännande skräckfilm.

 

Här resten av listan:
11.DO YOU LIKE HITCHCOCK? (2005)
12.FOUR FLIES ON GREY VELVET (1971)
13.TRAUMA (1993)
14.THE CARD PLAYER (2004)
15.PELTS (TV) (2006)
16.THE TRAM (TV) (1973)
17.STENDHALS SYNDROME (1995)
18.MOTHER OF TEARS (2007)
19.GIALLO (2009)
20.JENNIFER (TV) (2005)
21.PHANTOM OF THE OPERA (1998)

– Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: