window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Don Edmonds

Publicerad av admin 2 jun 2009: 18:51

R.I.P. Ilsa-regissören Don Edmond

Exploitation-regissören Don Edmonds har hastigt gått bort, rapporterar Fangoria. Don Edmonds kanske är mest känd för nazisploitationfilmen Ilsa – She Wolf of the SS och uppföljaren Ilsa – Harem Keeper of the Oil Shieks. Don föddes 1937 i Kansas City och inledde sin filmkarriär redan på 50-talet som tv-skådis. Detta fortsatte han med under stora delar av 60-talet till och från ända fram till 2003. Annars var det som regissör, producent och manusförfattare som han blev känd inom exploitationkretsarna. Regidebuten kom med Wild Honey 1972 med sexbomben Uschi Digard (uppväxt i Sverige) i en av rollerna. Digard dök även upp i en liten roll i den senare Ilsa-filmen. Edmonds var också en av medproducenterna när Quentin Tarantino producerade True Romance. Han regisserade bland annat rockbandsskräckisen Terror on Tour 1980 och producerade The Night Stalker 1987 med Charles Napier i huvudrollen.

Men för mig är dock Edmonds i absolut första hand skräckaction-kung fu-rullen Zack’s lag från 1977 (Bare Knuckles). En film som har en särskild plats i mitt hjärta. Filmen har också varit en inspirationskälla för Tarantino (vilken 70-tals exploitationfilm har inte det?) och den valdes ut av Tarantino själv till Los Angeles Grindhouse Festival 2007. Zacks lag var en av dom första rullarna jag såg på video när videoapparaterna började välla in över landet vid skiftet 70/80-tal. Ja, om det inte till och med rent av var den första. Jag och en polare var mer eller mindre besatta av Zacks lag. Vi satt och kollade på den ett flertal gånger efter plugget och tyckte den var lika bra varje gång. Den handlar om prisjägaren Zack Kane som jagar en maskerad seriemördare i Los Angeles. Den hade ett skönt funkigt soundtrack, coola fajtscener och biljakter samt en del läskiga mord vad jag minns. I förra veckan lyckades jag hitta filmen på en auktionssajt och hade planerat att försöka få till en intervju med Edmonds via hans hemsida. Tyvärr blir det nu ingen intervju. Men förhoppningsvis blir det en recension av Zack lag till nyhetsbrevets julinummer. Ilsa-stjärnan Dyanne Thorne är tagen av dödsbudet och kommenterar Edmonds bortgång i Fangoria:

“Don was a brother to me, and will be sorely missed. His brilliant talents and extraordinary personality touched us all. Our show together last year in Ohio was an experience that surpassed all others for the ILSA adventure. Howard [Thornes make], Don and I had plans together for the future that died with him. He was a world-class director who left quite a legacy.”

Någon direkt orsak till Edmonds död uppges inte men han var tydligen svårt sjuk den sista tiden och var intagen på sjukhus där han sedermera avled. Don Edmonds blev 72 år. Vila i frid!

Stefan Särnefält [090602]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: