Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Stefans förstafemma 2009

Publicerad av admin 20 dec 2009: 15:33

Stefans förstafemma 2009

Rysarnytts Stefan Särnefält listar årets fem bästa skräckfilmer. Ett hyfsat skräckår med mycket remaker i säcken som vanligt men även många med humor och glimten i ögat, vilket kanske har med lågkonjunkturen att göra. Vad vet jag. Det gäller att orka bränna av en rejäl skrattsalva för att stå ut i helvetets nedre skikt. Men årets oväntade smällkaramell kom från Thailand med Phobia 2 (intervju med en av regissörerna finns här). Det blir jämnt skägg mellan denna och John Hillcoats postapokalyptiska survivaldrama The Road som får dela på förstaplatsen. Andra bra filmer var till exempel Antichrist, Paranormal Activity, Survelliance och Thirst. Men samtidigt får man väl reservera sig för filmer man inte sett, som Giallo, Instängd 2 och REC 2.

1. Phobia 2 och The Road
-Årets överraskning stod den thailändska episodrysaren Phobia 2 för som visades upp på Stockholms filmfestival. Fem urstarka kortfilmer som både berörde och spelade fyrhändigt med Djävulen. Eller rättare sagt Karma. För ingen undkommer Karma.

-En av de starkaste filmerna jag sett på länge om en far och hans son som kämpar för att överleva i värld efter en klimatkollaps befolkad av rövargäng och kannibaler. Ingen regelrätt horror men ett sjuhelsikes skrämmande överlevnadsepos. Och väldigt gripande.

2. Zombieland
-En förbannat underhållande survival horror där samhället kollapsat och de levande döda ränner runt i varje gathörn. Prylar är ingenting, vänskap är allt. Woody Harrelson i högform som banjospelande zombieslaktare.

3. Drag Me to Hell
-En värdig återkomst av skräckmästaren Sam Raimi. Han behärskar fortfarande konsten att kombinera skräck och humor på ett briljant sätt.

4.Orphan
-En otäck liten föräldralös tjej med manipulativa Damien-talanger som sätter skräck i en familj. Klassiskt evil children-upplägg med en suverän tvist. Isabelle Fuhrman är djävulskt bra som Orphan.

5. Död Snö
-Zombies och nazister i symbios är en svårslagen horrorformel. Norrmännen är Skandinaviens okrönta skräckkungar och blodröd snö den nya skräckdekoren.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: