window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

SEO:s tio bästa John Carpenter

Publicerad av admin 25 apr 2011: 14:01

JOHN CARPENTER TIO-I-TOPP

SEO Olsson på Studio S Entertainment listar sina tio John Carpenter-favoriter för Rysarnytt. No more no less.

By SEO Olsson

1. THE THING (1982)
Inte bara Carpenters bästa film, utan en av de bästa filmer jag sett överhuvudtaget. Isoleringen i snön höjer spänningen och den obehagliga stämningen till max. Ennio Morricone skrev musiken fast det låter exakt som om Carpenter själv gjort den och Rob Bottin basar för de fantastiska make up-effekterna, som sparkar stjärt med varenda CGI-trick som någonsin skapats.

The Thing poster

2.FLYKTEN FRÅN NEW YORK
En av de där filmerna som går att se om hur många gånger som helst – tack vare den sköna musiken, drösvis av hårda repliker, fascinerande persongalleri och många oförglömliga scener. Tur bara att Carpenter klippte bort den långa och tråkiga inledningen innan urpremiären (som finns med på den amerikanska SE-utgåvan) som tar bort mystiken kring Snake Plissken.

Flykten från New York Poster

3. ALLA HELGONS BLODIGA NATT (1978)
Fortfarande den bästa teenslasher som gjorts. Har bildat skola för stort sett alla som gjort skräckfilm de senaste 33 åren, även om många missat att Bob ”Porky’s” Clarks ”Stilla natt, blodiga natt” (1974) innehåller flera element (subjektiv kamera, flåsande andhämtning etc) som Carpenter recyclat.

Halloween poster

4. DIMMAN (1980)
När jag såg filmen på bio för 30 år sedan lanserades den med ett ”överlevnadscertifikat” som man fick fylla i innan man gick in i biosalongen, och där biografägaren fråntogs ansvaret om man skulle dö av skräck. Kul gimmick som blev en snackis. SÅ läbbig är nu filmen inte. Mer en ”mysrysare” att kura ihop sig till och njuta av den spooky stämningen. En förfärlig remake gjordes 2005.

5. STARMAN (1984)
En av få Carpenter-filmer som inte är skräck. Den är inte ens barnförbjuden! Jorden får visserligen besök av en rymdvarelse (Jeff Bridges i en Oscarnominerad roll), men han är lika snäll som E.T. Mysig, varm underhållning att njuta av när livet är trist.

6. SOMEONE’S WATCHING ME! (1978)
Smått bortglömd TV-thriller även känd som ”Förföljd”, där Lauren Hutton utsätts för en okänd stalker som bevakar hennes lägenhet. Mycket spännande och gjord under en tid då TV-filmer sällan höll särskilt hög klass.

7. ATTACK MOT POLISSTATION 13 (1976)
Gatugäng belägrar polisstation i nervpirrande thriller som lånat friskt från Howard Hawks ”Rio Bravo” (1959). Nyinspelad 2005.

8. CHRISTINE (1983)
En av de bättre Stephen King-filmatiseringarna. Bättre än boken, som är en av Kings svagare.

9. DEN OSYNLIGE MANNEN (1992)
Den klassiska berättelsen i ny tappning med Chevy Chase. Även denna tillåten för barn. Kul och fantasifullt med ett slut i moll.

10. THEY LIVE (1988)
Skön blinkning till 50-talets paranoida sci fi-filmer, med biffige ex-wrestlaren Roddy Piper som en man som upptäcker att rymdvarelser tagit över stora delar av befolkningens kroppar och själar. Filmen lider mycket av sin låga budget, men vinner på sin charm. Kultreplik: ”I have come here to chew bubblegum and kick ass… and I’m all out of bubblegum”.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: