Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Thirst

Publicerad av admin 4 feb 2011: 22:53

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Thirst
Regi: Chan-wook Park, 2009
Medverkande: Dahl-su Oh, Kang-ho Song, Mercedes Cabral m.fl.
Distribution: Non Stop Entertainment

Jonas Danielsson (2010)
Den katolska prästen Sang-hyeon deltar i ett medicinskt experiment där folk dör som flugor, men mirakulöst överlever han. Det finns bara en baksida. Han har nämligen förvandlats till vampyr. Sang-hyeons nyfunna liv blir smått problematiskt då törsten efter liv samtidigt väcker alla andra sorters lustar. Vad finns det för tröst att hämta i tron för en vampyrpräst?

Chan-wook Park är en av vår tids mest intressanta regissörer. Tyvärr känns Thirst lite för blek efter storverk som Oldboy eller Lady Vengeance men besitter ändå rent visuellt
samma glöd. Däremot har berättandet blivit lite rakare, därmed lite väl utdraget och kanske förutsägbart. Detta till trots är Thirst absolut en film man inte ska undvika. Slitningarna mellan mannen som präst och vampyr utgör utmärkta spelmarker för moraliska dilemman och skojfriska scener. Det bästa med Park är just hans förmåga att blanda det absurda, skrämmande och humoristiska utan att för den skull bli buskis eller skräckkomedi.

Thirst är ännu en av de här uppdateringarna av vampyrmytologin och betydligt mer intressant än till exempel Twilight. Av alla de hundra vampyrfilmer jag sett är Thirst den första som på riktigt lyckas genomföra metaforen törsten efter blod till en törst på själva livet.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: