Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Woman in Black

Publicerad av admin 2 maj 2012: 21:52

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: The Woman in Black
Utgivningsår: 2012
Regissör: James Watkins
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Janet McTeer, Ciarán Hinds m fl
Distribution:  SF

the woman in black

Man undrade lite hur Daniel Radcliffe skulle klara av att gå från Harry Potter-världen in i vuxenvärldens roller. Det gick galant. Han gör ett alldeles utmärkt porträtt av London-advokaten och änkemannen Arhtur Kipps som får i uppgift att åka till en by på den engelska landsbygden för att ta hand om pappren från en avliden kund. Arbetet blir dock betydligt tuffare än han tänkt sig då huset hon levde i visar sig vara ett gammalt spökslott som hemsöks av en mystisk kvinna i svart. Han möter också på hårt motstånd från byns invånare som hävdar att damen i svart ligger bakom försvinnandena av byns barn.

Filmen är baserad på Susan Hills bok med samma namn och är regisserad av Eden Lake-regissören James Watkins. Visuellt är det fantastiskt stämningsfullt där Watkins har lassat in hela smörgåsbordet av klassisk ghost-rekvisita. Precis som man vill ha det. Det osar Hammer lång väg. Riktigt skoj att se det gamla återuppståndna brittiska filmbolaget tillbaka med klassisk mansionskräck som var deras signum under 50- och 60-talen. Fjolårets debut The Resident fick mig att misströsta lite.

Överdrivet skrämd blir man däremot inte och storyn och karaktärerna klämmer inte heller fram så värst mycket nytt på spökhusskräckfronten. Det blir lite väl mycket runtrantande i hus och korridorer, lyssna på ljud och rota i gamla papper. Det läskiga eller spökiga fastnar mera på ytan. Man snarare myser åt de gamla engelska landsbygdsmiljöerna och den gotiska scenografin. Det blir mycket mekaniska leksaker, spökbarn, läskiga hus, hästkärror, fladdrande ljuslågor, knarrande ljud. Och så klart den klassiska konflikten mellan vidskeplighet och rationalism. Ciarán Hinds gör ett strålande jobb som byns skeptiker.

Jag hade nog lite för höga förväntningar på The Woman in Black efter den stämningsfulla trailern från i fjol men känner mig trots allt ändå ganska nöjd med filmen.

– Stefan Särnefält

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: