Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Texas Chainsaw Massacre – The Beginning

Publicerad av admin 4 feb 2011: 22:40

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: The Texas Chainsaw Massacre – The Beginning
Utgivningsår: 2006
Regissör: Jonathan Liebesman
Skådespelare: R Lee Ermey, Andrew Bryniarski m fl

Stefan Särnefält (2006)
Mängder av blod och en rusande motorsåg som sågar itu människokroppar som de vore brödlimpor. Whroom, whroom, TCM är tillbaka och kliver nu några år bakåt i tiden före den tidigare massakern. Här försöker man ge någon slags bakgrundshistoria till den bisarra familjens beteenden. Helt meningslöst när det inte finns något speciellt att berätta som vi inte redan vet. Leatherface förklaras visserligen ha blivit hunsad och retad för sitt utseende som barn, men det görs det ingen större affär av. Nyfödd hittas han i en soptunna vid slakthuset av en förvirrad kvinna som adopterar honom tillsammans med sin man som jobbar vid slakteriet. När slakteriet läggs ned ödeläggs byn och familjen låter nu förbifarande människor bli födkroken. Några ungdomar hamnar i deras klor och sedan går det som det brukar, åt pipan, fast ännu värre.

Remaken som kom 2003 var en i sammanhanget ganska bra remake, betydligt blodigare än originalet. Att berätta ytterligare en liknande typ av historia som utspelar sig några år före känns inte så upphetsande. Som vanligt i amerikansk skräck så är det sällan särskilt sofistikerat nu för tiden. Mer eller mindre gapiga ungdomar som blir lemlästade på löpande band utan att något intressant har berättats ger ingen större filmupplevelse. I originalet fanns den dokumentära vinklingen, det suggestiva berättandet och korniga fotot samt känslan av äkta landsbygdsdårskap. Det här känns bara konstruerat och överdrivet blodigt, om än välgjort.

Mikael Jonsson (2006)
En påkostad och proffsigt snygg produktion är det bästa med denna slasher, som utspelas innan första delen i serien. Meningen är kanske att den ska ge oss en bild av Läderansiktets uppväxt, men det vi får är bara ytterligare en motorsågsfilm uppbyggd efter samma mönster som de andra. Allt sågande och slafsande gör att man ofta mår ganska illa. Alla ska dö till det ljuva ljudet av motorsågständer som tuggar genom kött och ben; ungdomarna, de stackars bikaraktärerna och delar av läderansiktets mysiga familj. Alla utom Leatherface såklart – som vi vet hade han en del att uträtta efter denna prequel.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: