Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Lodger

Publicerad av admin 2 feb 2011: 21:26

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: The Lodger
Inspelningsår: 2009
Regissör: David Ondaatje
Skådespelare: Hope Davis; Alfred Molina m fl
Distributör: Sony Pictures

Helena Bjuresäter Sjöholm (2009)
Hope Davis räddar Jack The Ripper
Hitchcock tog sällan svängen förbi diskbänksrealismen. Om han ens nuddade den så var det med elegans så stor att de mest trasiga och förtappade själar i alla fall såg ut som de filmstjärnor de faktiskt var. Hitchcocks The Lodger från 1927 har kopierats några gånger nu. 2009 års modell känns lite så här…

Hope Davis är den stora skådespelerskan som lyfter de små filmerna. American Splendor är ju ett exempel på det. I The Lodger spelar hon Ellen som lever med en man som verkar vara en riktig manschauvinist. Torftigt olyckligt äktenskap, toppat med knaper ekonomi. Hon tar in en hyresgäst för att balansera ekonomin. Hyresgästen spelas av Simon ”The Mentalist” Baker. En man som är överdrivet tillbakadragen och kanske lite småstörd. Men Ellen blir våldsamt attraherad av denne gäst. Dock börjar hon tvivla när prostituerade mördas enligt välkänt Jack the Ripper recept på the Sunset Strip.

Storys som bygger på Jack the Ripper utnyttjar inte så sällan de Victorianska miljöerna. Den tjocka Londondimman är mer en regel än undantag och omsveper den (eller de) fruktade mördaren som förblir okänd för oss. The Lodger från 2009 har fått en mer modern kostym. Dimman har ersatts av smog. Någon Sherlock Holmes är vi inte ens i närheten av och de ruskiga kvarteren i East End syns inte ett spår. Miljön där de prostituerade mister livet direkt på streetan är i istället West Hollywood. Det är lite synd att regissören inte tagit till vara på myten om JTR i djupare mening. Albert Molina som brottsutredare känns inte så himla kul. Hope Davies räddar det mesta. Tre masker.

*Visste ni det här?
Ett av Jacks offer var Elisabeth Stride (född Gustafsdotter) från Torslanda i Sverige. Hur hon hamnade i London är inte helt klart, troligen fick hon jobb som hembiträde. En annan kvinna, Catharine Eddowes, mördades samma natt, det har spekulerats i om det var JTR som låg bakom båda dåden. Elisabeth fick halsen avskuren. Men flera källor tyder på att kroppen inte lemlästats mer än så (men det räckte, fy så hemskt), Eddowes kropp hade däemot bokstavligen slaktats. Skulle detta kunna vara samme mördare? Eller fanns det mer än en, och i så fall, kände de varandra och jobbade de solo denna ödesdigra natt den 30 september 1888? Vi kan vara säkra på att vi inte läst sista boken eller sett sista filmen om Jack The Ripper än.

*Ett filmtips!
From Hell (2001) av Allen och Alfred Hughes. Johnny Depp på temat Jack The Ripper är strålande.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: