Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Hitcher (2007)

Publicerad av admin 2 feb 2011: 20:46

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: The Hitcher
Utgivningsår: 2007
Regissör: Dave Meyers
Skådespelare: Sean Bean, Sophia Bush, Zachary Knighton m fl

Stefan Särnefält (2007)
Liftaren John Ryder är lika med Rutger Hauer, inget snack om saken. Originalet från 1986 fick nog varje driver med alla hästar i stallet att trycka gaspedalen extra hårt i botten om man råkade få syn på en viftande tumme vid vägkanten. Tack vare ruskpricken Hauer. En remake av den klassikern känns som ännu ett i raden av hjärnsläpp från Hollywood. Så förväntningarna var därefter. Bottenlåga. Det var ett par decennier sedan jag såg filmen så mycket kan väl sägas ha försvunnit bort i backspegelns horisont. Men grundstoryn är väl sig ganska lik och tämligen enkel: Ett par skolungdomar reser i väg på ett skollov och råkar få en okänd liftare, Ryder, (spelad av Sean Bean) på halsen som förvandlar deras resa till en ren och skär mardröm. Ryder iscensätter en rad mord och får ungdomarna att framstå som skyldiga. Plötsligt har dom hela poliskåren efter sig.

Sean Bean försvann på ett omärkligt sätt någonstans i röksmoggen i dataspelsfilmen Silent Hill. Här återuppstår han komplett vansinnig. Bean är behållningen. Helvete vad han kör! Plockar snutar till höger och vänster i både luften och på marken. Dyker upp på det mest oväntade ställen och skrämmer vettet ur en scen efter scen – men samtidigt lugn som en filbunke (känns som han verkligen försöker ta upp kampen med Hauer ). Att alla utspelas i ett pågående nu bidrar också till det höga tempot.

Ungdomarna då? Ett par dussin-college-typer man sett förut, funkar ok men för tråkiga för min smak. Man får dock aldrig riktigt veta vad som driver Ryder, vilket nog kan reta gallfeber på den vetgirige. Men storyn är ingenting, racet är allt! Beans Ryder känns mer sorgbunden och trasig än Hauers. Men båda lika mystiska och svåråtkomliga. Givetvis besparar man oss inte på den ökända avslitarscenen där killen spänns fast mellan två långtradartruckar. Den är så ruggig att man nästan ramlar ur fåtöljen – fast man haft den i huvudet sen första bildrutan.

Filmen är gjord av Dave Meyers, som tidigare gjort musikvideos, och är ganska snyggt filmad. Många ondgör sig med rätta över att musikvideoregissörerna inte behärskar spelfilmsformatet. Ibland blir sportbilsreklamen lite väl påtaglig här, vilket förtar en del av den ruggiga atmosfären. Remaken känns mer actionbetonad än originalet. Tyvärr tycker jag filmen dyker mot slutet. Men Meyers får i alla fall klart godkänt för den här rullen. Vem var då bäst, Hauer eller Bean? Frestad att säga dött lopp, men jag sa ju tidigare att Ryder var Hauer. Slut på recensionen.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: