Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Crazies (2010)

Publicerad av admin 2 feb 2011: 12:01

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: The Crazies
Utgivningsår: 2010
Regissör: Breck Eisner
Skådespelare: Timothy Olyphant och Radha Mitchell m fl
Distribution: Futurefilm

Stefan Särnefält (2010)
Det borde snart va läge att göra en lista över remaker som överträffar originalen. Det blir förmodligen världen minsta lista men Breck Eisners The Crazies kvalificerar sig iaf in på den listan. Ingen jätteskugga över George A Romeros The Crazies från 1973. Men det var en riktig lågbudgetfilm (inget fel i det, tvärtom, we love it) som hade en del brister och ligger inte på samma nivå som hans Night och Dawn-filmer. Eisner har valt att följa grundstoryn ganska väl men har samtidigt gjort en modern och mer actionspackad survivalhorror med inspiration från filmer av senare märke som 28 Dagar Senare och Dawn of the Dead-remaken. I en liten amerikansk håla börjar folk bli galna av okänd anledning. Det visar sig att dricksvattnet förgiftats till följd av en olycka med militären inblandad. Kommandosoldater i gasmasker väller in för att sanera hela staden men stöter på motstånd i form av den lokale sheriffen som tillsammans med sin kollega och gravida fru bestämt sig för att leva vidare.

The Revenant-regissören Kerry Prior sa ifjol i en intervju med Rysarnytt att ett skäl till att han gillade de nya zombiefilmerna som kommit under 2000-talet är att de är bra på att spegla vår tid. Night of the Living Dead (-68) var en slags kommentar till Vietnamkriget according to Kerry. Under Irakkriget har det kommit en massa zombiefilmer, vilket inte är en slump, menade Kerry. Lägg till lite miljöaspekter så har du en perfekt skräckformel. Vet inte vad BP:s Carl-Henric Svanberg har att säga om saken. Gubben har varit jävligt tyst på senare. Oroväckande tyst. Han kanske har startat nåt tennistränarläger för kickade BP-chefer och deras älskarinnor. Eller tagit värvning i främlingslegionen. Förmodligen solar han bara upp sig i kyskhetsbälte på nån strand inför nästa kvartalsrapport. Men jag tror iaf Kerry gillar den här filmen. Själva idiotin i situationen speglas rätt bra i en scen när sheriffen fångar in en soldat och plockar av honom masken som visar sig vara en aningslös pojkspoling som under falska förespeglingar blivit ditkommenderad av sina befäl. Det är lätt att dra kopplingar till Irakkriget även här. Kommer spontant att tänka på de där helikopterbilderna som visades på tv där soldater öppnade eld som i ett tv-spel mot oskyldiga civila i tron att det var terrorister eller va fan dom nu trodde att det var. Folk ballar lätt ur så fort uniformen kommer på och dom hemfaller till tvångsmässigt orderrunkande.

Men gorefansen får också sina köttben att gnaga på. Det finns en del saftiga scener att se fram emot. Som den då dom sitter fast i en biltvätt och blir attackerade av ett gäng smittade bilmekaniker. Eller skördetröskan som går på tomgångskörning med lamporna tända i ladan mitt i natten. Det är fan riktigt scary. Farmarhorror på hög nivå. Scenen på sjukhuset där folk ligger fastspända på britsar och en galen man med högaffel hittar nya användningsområden för redskapet är också riktigt scary. Allt kött är hö tycks va hans motto. Det är högt tempo och få döda stunder. Sheriffen Timothy Olyphant och Radha Mitchell ligger på rätt nivå hela vägen. Hans partner spelad av Joe Anderson är nervig och funkar som en bra side-kick och back-up i nöden. Däremot är det väl kanske inte så speciellt nyskapande. Man skulle kunnat plöjt lite djupare i manuset. Men The Crazies är ändå en positiv överraskning som definitivt rekommenderas.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: