Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Cabin in the Woods

Publicerad av admin 22 maj 2012: 10:38

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: The Cabin in the Woods
Utgivningsår: 2012
Regissör: Drew Goddard
Skådespelare: Kristen Connolly, Fran Kranz, Richard Jenkins m fl
Distribution: Noble Entertainment

the cabin in the woods poster skräckfilm

Jag har aldrig varit road av Scream-konceptet och meta-horrorn där man leker med skräckkonventioner. Har alltid tyckt att det är en jävligt barnslig och poänglös lek med klichéer. Hi hi, gissa vilken film och genre vi leker med nu? Sånt crap. Kan knappt förlåta Gunnar Rehlin i Filmkrönikan för att han gav Scream fyra smultron och lurade mig till biografen 1996. Ska dra honom genom ett brännässlefält och äta upp alla smultron själv. Roliga skräckkomedier och parodier är en helt annan sak. Som Evil Dead-filmerna som The Cabin in the Woods har lånat rekvisita från. Men konceptet är Screams. Fast bättre och smartare.

Fem ungdomar som alla är arketyper från skräckfilmsvärlden drar iväg för att ha en skön helg i en stuga i skogen. Lite porrigheter, röka och vanliga dumheter och sen går det som det brukar i såna här sammanhang. Ett obligatoriskt stopp vid en bensinstation med en retarded redneck måste givetvis hinnas med innan de kommer till slutmålet. Filmens höjdpunkt. Mitt slutmål är att dö som bensinmackägare på landsbygden som inte har någon bensin och lura ungdomar så att de tar fel väg. Har de porr i bagaget beslagtar jag det under pistolhot och förklarar att de befinner sig på en porrfri zon.

Men här stannar likheterna vid vanlig skräckfilm. Stugan är nämligen ingen vanlig stuga som ni också kan skönja i postern ovan. Utan en diabolisk experimentverkstad dit de likt försöksdjur lurats för att bli mänskliga offer för att blidka… Svårt att berätta något utan avslöja hela filmen men allt är riggat av en skulle man kunna säga underjordisk och allsmäktig hand som rattar och skruvar och korkar upp partajbuteljer med samma goda humör.

Det är inte läskigheterna som står i fokus här även om det bjuds på en del skrämselögonblick. Men det är inte poängen heller. Utan hur ”regissörerna” i experimentet leker med karaktärerna i stugan. Det som gör det roligare än Scream är framför allt Truman-show-aspekten. Aj fan, en liten spoiler där men ni fattar ändå efter 20 minuter in i filmen. Men det är inte förrän i slutscenerna när Sigourney Weaver gör en överraskande entré som ägget faller ner i strupen och jag känner mig någorlunda tillfreds med filmen.

Filmen är regisserad av Drew Goddard (författaren till Cloverfield och Lost) som han skrivit tillsammans med Joss Whedon (Buffy och vampyrerna) och det är en skämtsam uppgörelse med skräckfilmsgenren från herrarnas sida. Richard Jenkins och Bradley Whitford är utmärkta som experimentledare och ungdomarna sköter sina roller efter manuskriptet utan att göra bort sig. Ganska kul trots allt och det känns som jag till och med kommer att se om den nån gång i framtiden. På fyllan.

– Stefan Särnefält

 

Kommentarer

 1. 22 maj 2012: 16:13
  astarot

  Tack för trean! Håller med. Levde inte alls upp till game changing-hypen. kan man sin Whedon var det rätt självklart 😉

  Nu kommer det att komma ÄNNU fler stuganiskogen-filmer. Geni!

 2. 22 maj 2012: 18:16
  admin

  Tack själv! En trea räckte för den här, du har förmodligen rätt om att vi kan förvänta oss en stuginvasion nu 🙂

Lämna en kommentar: