Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

The Babadook

Publicerad av Rysarnytt 5 maj 2015: 13:07

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

The Babadook hockeymaskhockeymaskhockeymaskhockeymask-skuggad(3,5/5)
Inspelningsår: 2014
Regissör: Jennifer Kent
Manus: Jennifer Kent
Medverkande: Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall m fl
Distribution: Studio S Entertainment

The babadook 2014 horror

När sorgen går så djupt att galenskapen tar över kropp och själ. Så skulle vi med ord kunna översätta Jennifer Kents bildspel The Babadook. Har ni sett Lars von Triers Antichrist? Det är lite samma känsla här, och jag gillar det. Ett trauma i botten som driver fram det här starka kvinnoporträttet.

Amelia fostrar sin son på egen hand. Hon blir änka redan på väg till förlossningen, maken omkommer då bilen kraschar. Sonen växer upp, han beter sig inte som alla andra. Lite udda, uppfattas som en smula våldsbenägen. Och han ser saker och ting som andra inte gör. En kväll läser Amelia en godnattsaga, en fullständigt horribel story som börjar gå ”live”. Monstret i boken blir realitet, men om det sker bokstavligt, eller i rena vanföreställningar, det är lite av filmens gåta.

Men egentligen så är inte Kents film någon sensation, vare sig till story eller utseende. Styrkan ligger i presentationen, hantverket, och de fina rollprestationerna. Kent har plockat smultron på strå. Inspiratörer som Mario Bava och Roman Polanski har präglat hennes scenspråk. Vid ett tillfälle gör hon ett hedersamt plagiat av en scen från Sjätte Sinnet, eller igenkänningen är åtminstone stark. Mor och son sitter vid köksbordet och pratar. Den hemsökta känslan finns där, och så även spänningen mellan mor och son. Det förekommer även stänk japansk horror, lite ”Ju-on”. Referenserna är fler än så, Amelia transformeras nästan på samma sätt som Jack i The Shining. Och bara att jag rabblar referenser gör ju att filmens originalitet ifrågasätts. Men det är ok, för det här är så välgjutet. Riktigt spännande också.

– Helena Bjuresäter Sjöholm

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=k5WQZzDRVtw”]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: