Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Thale

Publicerad av admin 24 aug 2012: 15:43

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Thale
Utgivningsår: 2012
Regissör: Aleksander Nordaas
Skådespelare: Silje Reinåmo, Erlend Nervold, Jon Sigve Skard m fl
Var: Monsters of film på Zita

thale norks folklore poster

Känns som norrmännen har bättre koll på det här med nordisk mytologi och folktro än svenskarna. Åtminstone på film just nu. Trolljägaren var tvåa på min lista över fjolårets bästa skräckisar. Nu fläskar dom på med Thale som kretsar kring ett läckert kvinnligt väsen med kosvans, en sk huldra (norska motsvarigheten till svenska skogsrået) som förekommer i norsk folktro. Hon sägs förföra män som sliter hårt i skogen med sin skönsång, ungefär som Odysseus sirener.  Fantastisk och livsfarlig med andra ord.

Skulle va skönt att nån gång stöta på en sånt väsen. Kasta sig in helt förtrollad i galen älskog och sen bli inskriven i den nordiska mytologin som en hjälte som folklivsforskaren Ebbe Schön sedan berättar härliga skrönor om i tv under midsommarhelgerna. Skådespelerskan Silje Reinåmo gästade nyligen genrefestivalen Monsters of Film i Stockholm. Var lite frestad och gå fram och kolla om hon hade nåt hål eller svans i svanken under utfrågningen. Känner mig inte riktigt mogen för såna prylar ännu.

Tillbaka till filmen då. Upptakten är enkel men lite oväntad. Vi följer två killar som städar upp brottsplatser en vanlig dag på jobbet. Under ett rutinjobb i en stuga ute i skogen upptäcker de en skräckkammare i källaren där det förekommit någon form av bisarra experiment. I källaren upptäcker de också en naken kvinna med kosvans och de börjar utforska hennes makabra historia. Sverige har några smutsiga fingrar med i den här historien kan jag avslöja.

Vi har sett trailern, vi har sett de uppskrämda städkillarna och vi har sett Silje Reinåmos svansföring. Och vi har gillat det skarpt. Thale är däremot lite annorlunda än jag hade förväntat mig. Jag såg framför mig mörka, djupa skogar som kryllade av mystiska nakna väsen som hade orgier med uppskrämda skogsgubbar. Grillade dom över öppen eld och gjorde musikinstrument av benresterna och dansade och sjöng i trance. Riktigt så är det inte kanske. Här är det mycket stugmiljöer och mycket prat och rekognoserande. Bit för bit avslöjas vilka ohyggligheter som utspelats i källaren.

Det är inte alls ointressant men jag hade önskat mig att man utnyttjat skogsmiljöerna och naturmystiken mer och dragit ned lite på det andra. Skruvat upp dramatiken några snäpp. De CGI-skapade varelserna är faktiskt riktigt bra gjorda trots den extremt låga budgeten. Det blir också intressant att se hur huldrorna samspelar med the good guys. Det var mycket Aleksander Nordaas i eftertexterna. Han har nästan gjort rubbet själv, skrivit, filmat, klippt, producerat… Ett imponerande jobb. Silje har inga repliker och är konstant naken. En jävligt utsatt roll med andra ord som hon sköter med bravur. Gillar ni henne så får ni hålla utkik efter kommande häxrysaren Dunderland där hon har en mindre roll. Förmodligen har hon mer kläder och repliker då.

– Stefan Särnefält

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=X4XoSmUoZIY” rel=”0″]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: