window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Parasomnia

Publicerad av admin 2 feb 2011: 23:24

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Parasomnia
Utgivningsår: 2008
Regissör: William Malone
Skådespelare: Dylan Purcell, Jeffrey Combs, Cherilyn Wilson, Timothy Bottoms m fl

Stefan Särnefält (2008)
”Slagga är guld, vara vaken är silver”. Jag får nog börja revidera mitt gamla ordspråk nu efter Paranormal Activity och Parasomnia. Sleeping horror-genren verkar ha vaknat till liv om ni ursäktar uttrycket. Och det är jävligt oroväckande för oss som gillar att slagga gott om nätterna. Med så mycket horror i kropparna blir det svårare och svårare med åren.

Parasomnia kretsar kring den unge konststudenten Danny som kärat ned sig i den oskuldsfulla Laura som lider av kronisk sömnsjuka. Hon ligger intagen på ett sjukhus och vaknar upp sporadiskt men somnar in lika snabbt. Hennes Törnrosasömn störs dock av en riktig fuling till seriemördare med hypnotiska och litterära talanger. Han står fjättrad i rummet intill och roar sig med att hemsöka henne i drömmarna. Han försöker ta över hennes liv och få henne att leva ut sina sinnesjuka tankar. Dannys känslor för Laura är dock starka och spända som stålfjädrar och han är fast besluten om att ge honom en match.

Parasomnia är en mörk liten kärlekssaga på Romeo & Julia-temat med surrealistisk och skönt spooky atmosfär. Den är lika ologisk som mardrömslik men känns som den har mer potential trots de dramatiska känslorna. Filmen har lånat penseldrag av surrealisten Salvador Dali så man får strunta i formaspekterna och bara flöda med i galenskapen för en stund. Mördaren är en Hannibal Lecter-typ som är upptagen med att orkestrera en slakthussymfoni för bruden. Men hela kompositionen känns lite svajig och ihålig. Installerar man en tvåmannaensemble som ska uruppföra hans verk måste dom fan kunna föra stråkarna korrekt. Inte ett helt ovanligt slarv i filmvärlden iofs. Men Dr Herbert West alias Jeffrey Combs mimspel är alltid skoj att se. Här spelar han en snokande detektiv med rysk roulette som specialité. Håll utkik efter John ”En Amerikansk Varulv i London” Landis som dyker upp som sängbutiksägare.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: