Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

My Bloody Valentine

Publicerad av admin 1 feb 2011: 23:06

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: My Bloody Valentine 3D
Utgivningsår: 2009
Regissör: Patrick Lussier
Skådespelare: Jensen Ackles, Jaime King, Tom Atkin m fl
Distributionsbolag: Scanbox Entertainment

Titel: My Bloody Valentine
Utgivningsår: 1981
Regissör: George Mihalka
Skådespelare: Paul Kelman, Lori Haller m fl
Distributtionsbolag: Paramount Home Entertainment

Stefan Särnefält (2009)
Minns när man satt med pappersbågade glasögon och kollade på Hajen 3 och Monstret från Svarta Lagunen på 80-talet . Skräck och 3D tyckte man var som gjorde för varandra och man undrade varför tekniken försvann så snabbt. Ok, den var väl inte den bästa. Men nu har tekniken förfinats och blodet flyter i betydligt större mängder. My Bloody Valentine 3D levererar inte helt oväntat mycket mer blod och gore än originalet. Bitvis är det riktigt skoj. Men det går lätt inflation i det hela när man ska utnyttja varje detalj för att maximalt 3D-chocka besökarna.

Grundstoryn är enkel på sedvanligt slashervis: Efter en explosion i en gruva hamnar den enda överlevande, Harry Warden, i koma. Han vaknar upp under Valentines day och drar på sig gasmask och arbetskläder och börjar hugga folk i bitar med sin gruvhacka. Efter att ha blivit pumpad med bly av polisen försvinner han i gruvgångarna och alla tror att Warden är död. 10 år senare är hackfesten igång igen och de prydliga Alla Hjärtans dag-askarna kommer levererade med fint uthuggna människohjärtan. Så långt remaken.

Hade bara extremt svaga minnesbilder av originalfilmen. Men av en slump snubblade jag i dagarna över den för en billig slant på Lidl. Känns därför som ett perfekt läge för en liten jämförelserecension. På flera sätt följer remaken, eller nytolkningen, originalet i spåren. Man har dock valt att rucka på en hel del inslag i grundstoryn. Mordens kopplingar till själva Valentinhögtiden står till exempel mer i förgrunden i originalet. Persongalleriet är annorlunda men outfiten på gruvjobbaren är densamma och är förbannat grym ska sägas. Mer arbetarklass än så här får man inte i skräckfilmen. En slags arbetarklasshalvbrorsa till Jason. Men inte med samma uppfinningsrikedom som den senare vad gäller sättet att ha ihjäl folk på.

I originalet utnyttjar man gruvmiljöerna lite bättre än i den nya versionen. Tänker framför allt på slutscenerna där vi får lite klassisk katt-och råtta-jakt på några hundra alnars djup. Den hackar remakens slutscener i strimlor. Skådespeleriet brukar ju sällan glänsa i dom här genrerna. Men teen-feelingen och partystämningen är högre i originalet. Mer Valentine för pengarna helt enkelt. Men den nya versionen har ju så förbannat mycket hårdare kills. Som en tvärförbannad Hacke Hackspett i psykotappning. Riktigt blodiga grejer. Man får verkligen ducka duktigt emellanåt åt alla prylar som flyger mot en. Och det är snyggt gjort dessutom. Jag har faktiskt svårt att säga vilken av filmerna som är bäst. Den nya är helt klart snyggare inpackad och tekniskt mer raffinerad. Den är råare och har mer avancerade mordscener. Remaken liknar mer ett anabolt monster men som står ostadigt på egna ben utan 3D-effekterna. Jag gillade nog mer originalets sätt att berätta storyn. Karaktärerna är dessutom roligare. Tyvärr tycker jag det är för lite thrillerspänning i båda för att dom ska mäta sig med gräddan av slasherkungarna. Norrmännen visar bättre fingertoppskänsla i Fritt Vilt-filmerna, bara för att nämna ett färskt exempel.

Jensen Ackles tyckte jag funkade rätt taskigt som missförstådd tillbakavändare i remaken. Tom Atkin som fårad snut är dess bättre i toppform. Redan när han kliver ut ur snutbilen i inledningen äger han scenen. Mest minnesvärda scen i filmen är när Betsy Rue helnäck i bara högklackat ska göra upp med sin långtradarslusk på motellets parkering. Mannen med gasmask har dock andra planer för paret. Efter att ha sänkt chaffisen med hackan jagar han Betsy i typ tio minuter innan han gör processen kort även med henne. Strålande grovjobb av Rue. Båda Bloody-versionerna får nog sägas vara helt dugliga slashers och rekommenderas för fansen. Gruvjobbaroutfiten får dock fem gasmasker i betyg.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: