Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Mörkt Vatten

Publicerad av admin 26 jun 2012: 16:59

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Mörkt Vatten
Utgivningsår: 2012
Regissör: Rafael Edholm
Skådespelare: Helena af Sandeberg, Sverrir Gudnason m fl
Distribution: SF

mörkt vatten poster

När jag först läste om Mörkt Vatten var det i en artikel på engelska, där den naturligtvis kallades för Dark Water. Ja! Tänkte jag. En svensk remake av underbara japanska Dark Water med en av Sveriges roligaste skådespelerskor Helena af Sandeberg i huvudrollen, regisserad av Rafael ”Göta Kanal” Edholm….vänta lite nu….gaaah!

Ambitiöse mäklarslyngeln Daniel är på väg att bli delägare, och får i uppdrag att sälja en enorm lyxfastighet ute i skärgården. Han och chefens fru Marie använder detta som ett tillfälle att tillbringa helgen ute på den isolerade ön, med planen att idka så mycket könsumgänge som möjligt, leka med Sing Star och dricka champagne. Men när den mystiske hantverkaren George plötsligt dyker upp från ingenstans förändras allt. George har nämligen en hög moral. George är både åklagare, domare och bödel och Daniel och Marie sitter på de anklagades bänk.

Egentligen borde Mörkt Vatten funka, den har två av Sveriges bästa skådespelare i huvudrollerna och Cape Fear/Funny Games-tricket (psykopat/er terroriserar intet ont anandes söta par) funkar ju nästan alltid i skräckfilmsammanhang. Men att annars skådespelande regissören Rafael Edholms tidigare film Babas Bilar blev sågad utmed fotknölarna bådar inte gott och att termen ”erotisk thriller” oftast bara innebär att en stackars liten gnagare får sätta livet till i en gryta (så även här).

Ingen jämförelse i övrigt, eftersom Cape Fear och Funny Games faktiskt är riktigt läskiga. Mörkt Vatten är inte läskig , den är mest (ofrivilligt) rolig – men om repliker som ”-My wife used to make apple pie.” (lång paus) ”-with cinnamon” (paus) ger en kalla kårar så ska man absolut pallra sig iväg och se den.

– Rosie Gibson

Lämna en kommentar: