Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Monster House

Publicerad av admin 1 feb 2011: 21:49

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Monster House
Regi: Gil Kenan
Utgivningssår: 2006
Skådespelare: röster av Steve Buscemi, Maggie Gyllenhaal m fl
(På svenska andra voice-overs, klart sämre)

Helena Bjuresäter-Sjöholm (2007)
Unge herr Gil Kenan behöver inte skämmas för sin första stora film. Med exekutiva producenter som Steven Spielberg och Robert Zemeckis är kontaktnätet redan helgjutet. Grabben blev dessutom nominerad för en Oscar i år för bästa animerade långfilm, och flera hyper-kontrakt är väl att vänta. Formatet är 3D (Real D Digital 3D). Med rätt utrustning slipper ni extra glasögon.

And the story goes… Vi möter några barn, just på väg in i tonåren, som försöker få de vuxnas uppmärksamhet för att berätta om en viktig upptäckt, grannens hus lever! Och det är hemska saker som händer… Dessutom är det Halloween… Men de vuxna är mest upptagna med sig själva och rätt omdömeslösa. Självklart får vi även möta det motsatta, det vill säga att den elaka gubben som inte vill ha med barnen att göra först, visar sig senare vara en ovanligt kärleksfull person. Med hjälp av barnen kan han bli fri från all mytbildning om sig och sitt Monster hus. Det är jäkligt amerikanskt, lite ”Catch and release” över det hela.

Jag såg mys-rysaren Monster House med mina döttrar som är åtta och 5,5 år. Filmen är rekommenderad från 7 år i vuxet sällskap, och det tycker jag nog är alldeles lagom. Lite i läskigaste laget för en femåring, men det är framför allt vissa skämt och referenser till omvärlden i stort som gör filmen lite ”svårare” för de små. Men nu har minstingen redan sett den, skadan redan skedd… Gunnel Arrbäck bryr sig inte längre…

Men skrämseln har inte satt några djupare spår, mest för stunden och det är väl precis det som är meningen eller hur? När jag bad flickorna att berätta om vad som var bäst med filmen så fick jag ett enhälligt svar: Superbra! Den var ju så spännande och barnen så modiga. Behöver jag ens nämna att jag sett den minst tre gånger till efter det? Måste ge filmen fem masker.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: