Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Modellmorden

Publicerad av admin 1 feb 2011: 21:44

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Modellmorden (Sotto II Vestito… Niente!)
Utgivningsår: 1985
Regissör: Carlo Vanzina
Modeller: Renée Toft Simonsen, Tom Schanley, Nicola Perring m fl.
Distributör: Njutafilms

Helena Bjuresäter Sjöholm (2008)
Alla giallons attribut finns med i den här rullen. Svarta handskar, rafflande mord på löpande band, oräkneliga misstänkta, snygga människor – helt och hållet i sin naturliga miljö: modellvärlden! En av Danmarks mesta modeller genom tiderna, Renée Toft Simonsen medverkar. Spelar modell och agerar därefter. Som de flesta gossarna och töserna gör. Helt okay med giallons kravlösa krav. Fast det är ju en sanning med modifikation, för inom genren finns en hel radda ruskigt bra filmer med skyhög kvalité. Och krav ställs ju alltid, från fansen om inte annat.

Att Mario Bava och Dario Argento är något av filmens fashionistas är inte helt obekant. Argento flirtade bl. a med modehuset Trussardi och i Modellmorden bjuds vi med på en modevisning för Moschino. Känns lika mycket 80-tal som det låter. För de människor som försökt göra sig av med minnesbilderna om det hopplösa 80-tals modet, blir den här filmen en dyster påminnelse. Men, visst köper jag de glamorösa miljöerna – de är en del av de här filmerna. Groteska seriemord i fantastiska kulisser. Men jag tycker absolut att giallofilmer av tidigare årgång hade mer känsla för detaljer och karaktärer med ett mer psykologiskt uttryck. Fast om man istället med senare menar mitten-av-åttiotalet, så är ju Rosens namn (som bygger på Umberto Ecos roman) en fantastisk film. Inte förknippat med högmode direkt. Men det är en film som förutom det innehåller många egenskaper som de flesta giallofilmer har.

Nå, i Modellmorden träffar vi skogvaktaren Bob som genom telepatisk förmåga ser sin modellande tvillingsyster mördas. I Milano. Så han far från hemlandet USA för att söka efter henne. Han får kämpa för sin sak, men strax har han belägg som till och med övertygar polisen om att något är väldigt fel. För rätt som det är saknas inte bara systern – utan flera av hennes kollegor från catwalken.

Ska man betygsätta den här filmen med Argento-mått blir betyget väldigt låg. Betygsätter man den som enskilt verk blir det ännu lägre. Samtidigt är det de välkända ingredienserna som gör att den klarar sig för att få ett betyg alls. En mask…

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: