Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Mask of Murder

Publicerad av admin 1 feb 2011: 20:51

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Mask of Murder
Inspelningsår: 1985
Regissör: Arne Mattsson
Skådespelare: Rod Taylor, Christopher Lee m fl
Distributör: Studio S Entertainment

Stefan Särnefält (2008)
Efter filmens inledande mordscener börjar man lite nervöst fibbla efter avstängningsknappen. Inledningen är verkligen katastrofal. En mördare i fånig säckmask med ditmålad pussmun som överfaller två skräckslagna kvinnor. Tänk er en sämre Benny Hill-sketch så förstår ni vad jag menar. Men det blev faktiskt inte värre än så. Faktiskt betydligt bättre. På vissa håll till och med lite spännande.

Mask of Murder är en seriemördarfilm där handlingen utspelas i Kanada men själva filmen är inspelad i Sverige. Bakom hopkoket står Arne ”Hon Dansade en Sommar” Mattsson. En man med en del rumpor på rutan får man väl säga. Jovars, det bjuds faktiskt på lite naket här med. High five, please! Att Mattsson lyckades lura hit Christopher Lee och Rod Taylor (Fåglarna) mitt i smällkalla vintern för att jaga seriemördare är en prestation i sig.

Redan i inledningsscenen kan man skönja Johannes kyrka i bakgrunden. Sen kastas vi fram och tillbaka mellan Uppsala och Stockholm fast dom hela tiden låtsas om som det är i Kanada. Mycket roligt. Redan i början av filmen skjuts mördaren. Men snart slits halsar itu på nytt. Självklart bär den nya mördaren mask. Med pussmun dessutom. Det hela utvecklar sig till en deckarstory med kriminalinspektör Rod Taylor i centrum. Lee försvinner tyvärr allt för snabbt och ligger större delen av filmen och kurerar sig på ett sjukhus efter en skottskada. Valerie Perrine (Superman) är snygg som hemmafru på vift och droppar mysigt nog också lite plagg på avstånd. Lite svenska skådisar visar upp sig också. Anneli Martini är det första mordoffret. Sedan dyker Jan Nygren, Hjördis Pettersson och Heinz Hopf upp i små biroller och gör ungefär vad man förväntar sig. Bäst är nog när mördaren får en specialshow på en strippklubb. Att liv är i fara efter en sån show vet man nästan med 100 procents säkerhet.

Ok, hur var filmen då? Tyvärr lider den brist på thrillerstämning och storyn är helt enkelt för simpel för att det ska bli en bra detektivhistoria. Det finns inte tillräckligt med psykologiskt stoff och intrig att fylla ut den med. Att det vimlar av engelsktalande skådisar spelar ingen roll. Svenska miljöer verkar inte lämpa sig riktigt för den här typen av stories känns det som. Taylor räddar dock en stor del av filmen. Men som filmkuriosa vill jag ändå rekommendera Mask of Murder.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: