Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Julias Ögon

Publicerad av admin 27 jul 2011: 23:22

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Julias Ögon
Utgivningsår: 2011
Regissör: Guillem Morales
Skådespelare: Belén Rueda, Lluís Homar m fl
Distribution: Pan Vision

julias ögon poster

Stefan Särnefält
Efter en lite småseg inledning utan att man lyckas få kläm på filmens handling så kommer man mer och mer in i storyn som kretsar kring Julia vars synskadade tvillingsyster precis har hängt sig i en källare. Julia hade telepatisk kontakt med systern innan dödsögonblicket där hon såg en mystisk främling och hon tror inte det rör sig om ett självmord. Julia beslutar sig för att söka efter mannen i hennes syner samtidigt som hon bär på samma ögonsjukdom som sin syster som gör att hennes syn gradvis försämras. Misstankarna faller på flera i hennes omgivning, inklusive hennes egen man.

Det är faktiskt en rätt snygg och stämningsfull skräckfilm. Åskoväder, mörka kulvertar, ödsliga hus och en blind kvinna som både jagar och jagas av en mystisk främling eller om det är sina egna demoner. Morales lyckas skickligt invagga tittaren i osäkerhet en bra stund. En klassiker i såna här sammanhang. Och ögontemat känner vi igen från filmer som The Eye och Blind Terror. En ensam och desperat kvinna med nedsatt synförmåga som är hotad till livet är en kuslig grundformel som alltid funkar bra i skräcksammanhang.

Tyvärr är Julias ögon lite för omständlig för sitt eget bästa. Tempot och berättardrivet tar för mycket stryk på bekostnad av dramaturgiska hopp, tvister och prat som inte för handlingen framåt. Filmen är dessutom lite för lång. Styrkan ligger i filmens gråkarga bildspråk och det finns några sköna scener som också borde kunna falla gorefansen på läppen även om det är mer smygande skräck som vi bjuds på. Prylar jag egentligen gillar. Det här en film mer i stil med Barnhemmet, även den med Guillermo del Toro som producent. Ingen film om man vill bli rejält uppskrämd alltså. Scenerna med kamerablixtarna får däremot ett par skräcktummar upp.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: