Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Insidious

Publicerad av admin 17 maj 2011: 12:16

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Insidious
Utgivningsår: 2011
Regissör: James Wan
Skådespelare: Patrick Wilson, Rose Byrne, Lin Shaye m fl
Distribution: SF Film

insidious poster

Stefan Särnefält
En familj flyttar in i en ny fin villa. Men dom hinner knappt packa upp lådorna innan det börjar ske en rad mystiska saker i huset. När en av sönerna ramlar från en stege på vinden och faller i koma hamnar familjen i djup kris. En rad vålnader uppenbarar sig i huset och man beslutar sig för att ta hjälp av ett gäng spökjägare som skulle kunna vara hämtade från Ghostbusters. Det ger filmen en viss komisk prägel. Annars är det inte mycket av den varan det bjussas på.

Saw-killarna James Wan och Leigh Whannell har tillsammans med Paranormal Activitys Oren Peli skapat en lite vacklande men ändå en ganska stämningsfull spökhistoria. Det börjar lågmält som spökhusformeln påbjuder där tryggheten krackelerar steg för steg. Vi känner igen konceptet från filmer som Huset som Gud glömde och Poltergeist. Och det är framför allt den senare där släktskapet är som starkast. Det blir givetvis extra ångestladdat när ett barn i familjen är utsatt och som sätter hela familjerelationen på spel. Medan mamman är mer övertygad om de övernaturliga krafternas närvaro är pappan mer skeptisk.

Som ofta i spökskräckisar blir det ofta problem när man ska smälla på med dom paranormala fyrverkerierna. Även om scenerna med demonerna är välgjorda blir dom inte särskilt skrämmande. Vi kunde se samma sak hända i 1408. Men jag gillade besöket i huset på andra sidan där man skapat en weird Twin Peaks-miljö i spöklik 50-talsstil. Det märks här att Wan är en kompetent regissör som tar skräcken på allvar.

Lin Shayne gör sig bra som medium i bisarr gasmask som rotar i förträngda barndomsminnen och Barbara Hershey som gick i clinch med demoner redan i The Entity från 1981 var ett träffsäkert val. Även om det är tråkigt att se vad hennes skönhetsoperationer gjort med hennes utseende och uttrycksförmåga. Wilson och Byrne och resten av familjen är okej men saknar den desperation och kemi som fanns hos familjen i Poltergeist. Det blir tre svaga masker.

Lämna en kommentar: