Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Hostel 2

Publicerad av admin 31 jan 2011: 20:10

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Hostel II
Utgivningsår: 2007
Regi: Eli Roth
Skådespelare: Lauren German, Roger Bart, Heather Matarazzo m fl

Jonas Danielsson (2007)
Hur säker är man när man har rymt från de rika och depraverades tortyrkammare som vi bevittnade i Hostel? Om de rika som styr samhället samtidigt vill krossa dig, vem kan du lita på? Ja, det är dags igen för riktig brutalterror när ett tjejgäng råkar i klorna på den rikemansklubb som betalar grova pengar för att få döda ungdomar.

Hostel II är lika brutal som ettan, om inte värre, men tack vare att bakgrundshistorian är känd redan när filmen börjar får våldet en större mening. Det är ett politiskt våld, eller kanske snarare ett klassvåld. I Hostel II är utövarna av våld, förtryck och konspirationer en högre klass som anser sig ha rätten att behandla den lägre hur de behagar. Men det handlar lika mycket om sexualiserat våld mot kvinnor.

Filmens våld blir därmed en slags ursinnig kastrering av makten och kan enkelt tolkas som en vilja till uppror mot allt slags förtryck – illustrerat filmen igenom med bilder av makt och maktlösa: män/kvinnor, rika/fattiga, vuxna/barn, förtryckare/förtryckt. Som alltid med denna typ av film blir poängen till slut lite väl övertydlig. Kanske är det onödiga övertolkningar från min sida och den som vill kan lika enkelt se Hostel II som en synnerligen brutal och sadistisk våldsfilm, gjord för att sparka åskådaren i magen. Hårda sparkar blir det.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: