Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Halloween 2007

Publicerad av admin 31 jan 2011: 01:09

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Halloween
Utgivningsår: 2007
Regissör: Rob Zombie
Skådespelare: Malcom McDowell, Brad Dourif, Udo Kier m fl

Stefan Särnefält (2007)
Det känns som vi lever i post-slashernas tid. När det mesta är urmjölkat verkar det bara återstå att förklara slashermördarnas beteenden. Och vad smäller högre än att följa Freud i hälarna och nysta i den gamla hederliga barndomen? Nyligen kom filmen om Hannibal Lecters barndom och dess för innan fick vi några nypor av Leatherface uppväxt. Blev det bättre? Nope. Blev det läskigare? Nope.

Nästa man till shrinken är Michael Myers. I Rob Zombies remake eller re-imaging av John Carpenters originalfilm från 1978 får vi en rejäl djupdykning i barndomens familjemisär. I Myers superdysfunktionella familj jobbar morsan som strippa och dansar till Nazareths Love Hurts. Farsan är borta ur bilden och hon har nu gängat sig med en gravt alkoholiserad slusk som bara sitter och trakasserar lille Michael. Michael mobbas i skolan och sitter helst på sitt rum där han gömmer sig bakom masker, plågar oskyldiga djur och lyssnar på Kiss. Inte de mest gynnsamma faktorer om man vill bli en hederlig samhällsmedborgare. Nog fan var det nått skumt med djurplågare när man var liten. Man ville helst slippa vara i närheten av dom. Misstänker starkt att dom nu sitter och skriver julsagor åt Svenskt Näringsliv.

Lille Michael utplånar halva familjen och hamnar på hispan under uppsikt av Dr Loomis (Malcom McDowell). Åren går och Michael rymmer efter att ha slagit ihjäl några vidriga vakter. Nu vill han tillbaka till hemstaden och den enda person han bryr sig om, sin lillasyster.

Zombie har gjort en helt egen tolkning som är klart blodigare än originalet. Men inte tusan är det bättre eller läskigare. Zombie tar uppväxtens villkor som delskapare av det myerska monstret på allvar. Fine. Om man nu vill ha monstret upplagd på den freudianska divanen. Vi vet ju vad Gunnar ”Leatherface” Hansen säger om den saken. Men filmen är faktiskt rätt ok den första tredjedelen trots att Daeg Faerch (Michael som barn) inte är någon Harvey Stephens (Damien). Tyler Manes fullvuxne Myers är stor som ett hus men påminner mer om en vilsen sömngångare som snarare ger gäspningar än skrämselhicka. Trots att skådespelarensemblen vimlar av spännande namn tar det aldrig riktigt fart. Hade önskat se mer av Kier och Douriff. Det är riktiga skräckgrabbar det. Det känns som filmen drabbats av stelkramp. Man väntar förgäves på att likgarderoberna ska öppnas på vid gavel. Kan iofs bero på att barndomsskildringen upptar en så stor del av filmen. Zombie är ändå bra på att återskapa 70-talets skräckfilmsstämning i sina filmer. Den tummen ska han ha upp. Men den här versionen är inte lika suggestiv som originalet. Vill man ha en fullpumpad Halloween är det bara Carpenter som gäller. Roger that!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: