Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Fritt Vilt

Publicerad av admin 29 jan 2011: 12:15

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Fritt Vilt (Kallt Byte)
Utgivningsår: 2006
Regi: Roar Uthaug
Skådespelare: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Kristian Larsen, Viktoria Winge m.fl.
Produktionsbolag: Fantefilm

Jonas Danielsson (2009)
Kallt byte, eller Fritt vilt som är den suveräna originaltiteln, är inget annat än en klassisk slasherfilm som utspelar sig på de norska fjällen. Ett ungdomsgäng (!) ska åka på tur i Jotunheimen och naturligtvis råkar en av dem skada sig ganska ordentligt. De hittar ett gammal övergivet hotell där de söker skydd mot snö, is och hårda vindar. Men dessa naturfenomen är ingenting jämfört med den stora lufsande mördaren som med diverse tillhyggen och slakt i blicken hemsöker hotellet.
Jämfört med svenska försök på rysargenren är Kallt byte tamejfan ett mästerverk – visst känner man igen det mesta från slasherfilmens historia, men nyskapande är inte det man förväntar sig, eller vill ha, av genren heller. Snygga mord levererade mot en okej bakgrundshistoria räcker för att hålla historien levande.

Det som är bäst med Kallt byte är den roll som snön spelar i filmen. Det är så otroligt mycket läskigare med kids omgivna av kilometervis med istäckta sträckor än på en campingplats mitt i sommaren eller hur? Annars är hela produktionen helgjuten. Snyggt foto och helt kompetenta skådespelare. Det sistnämnda kan förstås bero på att det är svårt för mig att avgöra hur ”naturligt” de levererar sina repliker. Men med tanke på den succé filmen gjort i hemlandet gissar jag på att det funkar hyfsat i alla fall. Nu längtar vi bara efter tvåan… eller vänta det står ju redan om den här nedanför.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: