Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Eastern Promises

Publicerad av admin 29 jan 2011: 10:26

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Eastern Promises
Utgivningsår: 2007
Regi: David Cronenberg
Skådespelare: Viggo Mortensen, Naomi Watts m fl

Jonas Danielsson (2008)
Eastern Promises inleds brutalt, kallt och hjärtslitande. Samtidigt som en man får halsen avskuren på en frisersalong vandrar en gravid, svårt skadad flicka in på en affär och ber om hjälp. Läkaren Anna som tar emot och efter förlossningen dödförklarar henne vill veta vem hon är och vad som har hänt. Som vanligt, i alla fall på film, leder nyfikenhet till trubbel och hon finner sig snart indragen i ryska maffian och grym människohandel.

Viggo Mortensen och David Cronenberg verkar trivas tillsammans och efter exceptionella A History of Violence är inte förväntningarna precis låga. Uppfriskande nog motsvaras dessa förhoppningar och Eastern Promises visar sig vara en hejdundrande film med suveränt skådespeleri. Viggo gör en utmärkt rysk sociopat som verkar medveten om sin känslokyla och kan således skämta om den. Det ger karaktären en slags isande charm som varken jag eller Anna kan värja oss mot.

Cronenbergs fascination för människans mörkare sidor gör också hans karaktärer mer intressanta än i många andra thrillers, eller gangsterhistorier. Istället för svart mot vitt presenterar Cronenberg alltid det gråa och det är alltsomoftast, som i Eastern Promises, fullkomligt strålande.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: