Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Cirque de Freak

Publicerad av admin 26 jan 2011: 16:56

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Cirque de Freak: The Vampire’s Assistant
Utgivningsår: 2009
Regissör: Paul Weitz
Skådespelare: John C Reilly, Salma Hayek, Willem Dafoe m fl
Distribution: Universal Pictures


Stefan Särnefält (2010)
Om ni tänker er att Tim Burton skulle sätta sina korpklor i Tod Brownings Freaks från 1932 och skvätt på med lite röd vampyrföda så hade vi fått något som påminner om Paul Weitz Cirque de Freak. Men Burton hade gjort en roligare och mer spännande film än Weitz om han hade varit på rätt humör. Han är kungen över Hades och de magiska och absurda skrönorna.

Filmen är baserad på Daren Shans novellsamling med samma namn. Två skolkillar blir brickor i ett blodigt krig mellan de snällare vampyrerna och de mindre snälla vampenezerna, vampyrernas fiender. När en freakshow kommer till stan så drar bästisarna Darren och Steve dit i smyg. Ungefär som när man som liten obemärkt försvann in i skogen och smygrökte och bläddrade i sönderregnade porrtidningar som låg gömda under stenar och blev jagad av knarkare i skogsmosseskägg och platådojor. Den ena killen är fascinerad av spindlar medan den andra av skräckböcker. De blir besatta av showen och dras in sällskapets surrealistiska värld och häller givetvis dunkar av bensin över stridslågorna mellan vampyrarterna.

Showen är fylld av klassiska freaks som skäggiga damen (Salma Hayek), vargmannen, apkvinnan och ormskinnspojken. Ingen dålig ensemble och monsterkostymerna är av högsta klass. John C Reilly spelar spindeltjusarvampyren Crepsley och är som vanligt i fin form. Det finns en hel del roliga scener som ormskinnspojken som flurar på sin gitarr och lite annat påskgodis. Filmen har en lättsam och underhållande ton. Men så värst mycket skräck är det inte tal om. Mer en familjefilm om ni frågar mig, men det kanske ni inte ska göra. Men själva äventyret och kampen mellan kombattanterna blir tyvärr ganska ointressant och fånigt. Men lite roliga karaktärer och Harry Potter-trolleri funkar i påsktider. En film som trots allt går att se.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: