Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Burial Ground

Publicerad av admin 26 okt 2011: 11:41

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gästrecension av Lizzardking på Weekend Video

Titel: Burial Ground
Produktionsår: 1981
Regissör: Andrea Bianchi
Skådespelare: Karin Well, Mariangela Giordano, Peter Bark m fl
Distribution: Media Blaster/Shriek Show

Burial Ground zombie

Detta är verkligen en nasty liten film! En av de bästa zombie-filmerna och en uppvisning i hur det ska gå till! Andrea Bianchi som även gjort Stripe Nude For Your Killer rattar fram en stämning som sitter i hela filmen. Sleazen flödar precis som i Patrick Still Lives och Mariangela Giordano visar hur en kvinna ska se ut! Precis som det ska vara med andra ord. För Mariangela är tillsammans med Delphine Seyrig och Monica Bellucci bland de vackraste kvinnorna någonsin. Att Mariangela sedan inte drar sig för att kasta kläderna och hänge sig åt sexuell natur på film gör saken inte sämre heller. Ta bara hennes scen i Giallo A Venzia där hon tillfredsställer sig själv framför kameran innan sin underbara demis i filmen. Fast det får ni allt själv leta upp för att se.

Handlingen i Burial Ground: the Nights of Terror är den gamla vanliga i det här sammanhanget.Tre par åker ut till sin polare som har en extrapyssla som hobbyarkeolog för att ägna sig åt köttsligt nöje och allmänt dåligt leverne som precis professorn kommit ett gammalt chiffer på spåren. Han löser det precis som gästerna anländer OCH samtidigt släpper han loss de levande döda som ligger och ruttnar i grunderna av någonting under jorden. Givetvis tar det inte lång tid innan de ruttnade och långsamma döda hittar sällskapet och börjar sätta sig i dem och utöka sin redan döda skara.

Styrkan här är den brutala stämningen och den lätt schizofrena musik som pumpas konstant. Gore bjuds det på och det är gott om inälvsförtärande och slaskteriavfall som går åt. Hålen i kropparna är stora och blodet rejält rött. Naket bjuds vi på och det ärett säkert kort i italienska zombieraffel. Visst är vissa scener här rippade från Fulcis Zombi 2 men det sväljer man direkt. Det ser hårdare ut här helt enkelt. Zombisarna denna gången är lite mer framåtskridande än sina andra kollegor då de inte drar sig för att plundra verktygsförrådet och använda dess innehåll för att sätta dit de som de vill äta. En höjdarscen är när de kastar spik och naglar fast ett hembiträde och sedan använder en gammal lie för att kapa huvudet på henne för att komma till och käka upp det. Inte blir det bättre när en av gästerna kommer och kastar ut resten av kroppen till dem med!

Styrkan i Burial Ground är dess totala avsaknad av komiska ingrepp och mörker för det här är så långt ifrån Romero´s samhällsatir/kritik eller vad nu man vill kalla det. Utan Burial Grund har mer gemensamt med Fulci´s zombiefilmer då det är bara nattsvart och inget ljus går att finna någonstans precis som det inte är något hopp om räddning för våra kåta vänner. Det ska helt enkelt straffa sig för att åka ut på landet för att kopulera hej vilt! En annan sak som gör sitt är det att zombierna här är uppbyggda med något som ser ut som lermasker med diverse hårtestar intryckta i röran. Lite överdimensionerade gaddar får vi med på köpet samt ett brinnande intresse för att inte låta något ligga i deras väg mot deras nästa mål(tid). Tillsätter vi sedan lite incestuös stämning med världens utan tvekan mest udda person i Peter Bark, som visar sig vara en 35åring som ska föreställa en tonåring med en försmak för mammas bröst och en svartsjuk inställning till hennes karlar, så blir det fan inte bisarrare än så här för Bark skrämmer skiten ur en vare sig han är odöd eller ej. Den mannen utspelar ren, skär ondska och en väldigt onaturlig inställning till sin mor och framför allt med en helt vansinnigt illa tupé på skallen!

Nej, det här ett måste som bara måste ses oavsett form, kvalité och pris. Själv har jag den på tre olika släpp och kunde jag finna fler utgåvor så skulle jag allt ha fler av den. För Burial Ground är en av de allra bästa zombiefilmerna där är oavsett vad någon pajas på IMDB tycker. Lyckligtvis så finns den nu både på DVD som Blu-ray från Media Blaster/Shriek Show fast jag får erkänna att här spelar det ingen roll om det är på blåstråle eller vanlig lågupplöst DVD man ser den för kvalitén är den samma. Samma gäller med extramaterialet. För de av er som inte kan köra regionsfritt så är inte hoppet ute för den finns på svenskt DVD-släpp med från Njuta Films under titeln Zombies – Nights of Terror. Happy hunting!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: