Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Bullhead

Publicerad av admin 3 maj 2012: 10:06

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Bullhead
Utgivningsår: 2012
Regissör: Michael R Roskam
Skådespelare: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Barbara Sarafian m fl
Distribution: Njutafilms

bullhead poster

Ibland kommer det filmer som skakar om en i grunden och bränner som en svetslåga i magen efter man klivit ur biosalongen. Vägen var en sådan film. Likaså den belgiska gangsterhistorien Bullhead från Njutafilms som nu går upp på biograferna. Bullhead är en riktigt mörk historia men skildrat med en sån känsla och styrka att det är helt omöjligt att inte bli berörd. Eller knockad.

I centrum står Jacky, en steroidberoende boskapsuppfödare och gangster djupt involverad i handeln med hormonbehandlat kött. Ni minns säkert Belgien Blue-debatten på 90-talet med överdimensionerade tjurar som vinglade fram som fyllon och kalvar som fick förlösas med kejsarsnitt. Såna prylar. I Bullhead rör vi oss i hormonmaffiakretsar och man undrar nervöst om det här fortfarande utspelas i nutid. Lite oklart på den punkten.

Det är både kriminalhistoria och tragiskt drama. När en polis och hormonjägare skjuts ned och verksamheten hamnar i ett kaotiskt läge tränger sig ett fruktansvärt trauma från Jackys barndom fram i hans medvetande som tvingar honom att ta itu med dem som utsatte honom för övergreppet. Det blir en slags parallellhistoria där man reser mellan nutid och minnenas värld. Jag tänker inte avslöja vad eftersom det här är filmens kärna. Men man kan väl säga att det ruckar på rollerna och sympatierna.

Likheten mellan Jackys och tjurarnas liv i båsen blir allt mer tydliga. Man kan se det i hans rörelsemönster när han i naket tillstånd står och skuggboxas tjurlikt. Det förflutna går inte att kasta av sig. Bara dopa och skuggboxas mot. Och hämnas. Hela mansrollen som faller samman. Samtidigt är det en slags Kristushistoria med svek och övergivenhet med det blödande krucifixet som en stark identifikationssymbol.

Det är inte mycket att skratta åt i den här filmen. Förutom Jackys koketterande barndomskamrat. En kille som gärna sitter och klämmer på toan när han talar i telefon i viktiga ärenden. Själva kriminalhistorien är kanske inte lika engagerande som jag upplevde som lite plottrig. Matthias Schoenaerts gör en stark prestation som Jacky med sin nollställda och uppgivna blick som bakom masken ruvar ett explosivt tjurpsyke. Bullhead är en oerhört tung debut av Michael R Roskam.

– Stefan Särnefält

 

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=7fTx89BTIVg”]

Kommentarer

  1. 3 maj 2012: 15:45
    t

    Den här måste man nog ta sig en titt på faktiskt, låter grymt sevärd:D

  2. 3 maj 2012: 16:49
    admin

    Ja det tycker jag. Rekommenderas starkt.

Lämna en kommentar: