Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Bait

Publicerad av admin 4 okt 2012: 20:16

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Titel: Bait
Utgivningsår: 2012
Regissör: Kimble Rendall
Skådespelare: Richard Brancatisano, Xavier Samuel, Chris Betts m fl
Distributör: Anchor Bay

bait

Jag erkänner; jag har fördomar. När jag först hörde synopsisen för Bait; ”enorm vithaj löper amok i shoppingcentrum”, höjdes inte mina förväntningar till skyarna direkt. Alla mina fördomar mot hajfilmer hade nyss blivit bekräftade i Jurassic Shark (som belönades med en Jasonmask här på Rysarnytt för inte så länge sedan), jag var trött på fula CGI-hajar som såg ut att vara sprungna ur ett 8-bitars Nintendo och korkade tonåringar som badar nakna mitt i natten (hallå, har ingen sett Hajen? Alla vet vad som händer om man badar naken mitt i natten. Precis som att man undviker att ha sex på övergivna kollon. Common knowledge. Fact.)

Döm om min förvåning när jag läser att Bait visas på filmfestivalen i Venedig. Sedan när började världens snobbigaste filmfestival visa filmer om vithajar i shoppingcentrum? Denna film måste utforskas! När jag sedan läser vidare att Bait är skriven av Russell Mulcahy, regissören bakom Highlander-filmerna och Razorback  är vi tillbaka på banan igen.
Efter den emotionella berg och dalbana jag gick igenom innan jag tillslut såg Bait blev resultatet lite av en besvikelse.

Badvakt på australiensiska östkusten förlorar sin bästa vän i en hajattack. Bryt fram till ett år senare då han tröstar sig med slentrianen på jobbet i det lokala shoppingcentrat. Ett rån av butiken avbryts då en jättevåg slår till mot staden, och snart upptäcker de överlevande, inspärrade i de översvämmade lokalerna, att de inte är ensamma. Någonting har följt med från havet. Och den är hungrig på tonårskött.

Man måste ju komma förbi det här med karaktärerna innan slafsandet kan börja. Helst ett manus också. Det lyckas Mulcahy och hans fem medförfattare ganska bra med, även om en chihuahua är den man bryr sig mest om hur det ska gå för. Snygga hajar, kroppsdelar som flyger i 3D, halvbra manus; min hajpulsådra pulserar igen.

– Rosie Gibson

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=wi4wcCVXd6o” rel=”0″]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: