window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

SOMA – svenskt skräckspel under utveckling

Publicerad av admin 12 okt 2013

Svenska Frictional Games som nyligen släppte Amnesia: A Machine for Pigs har ett nytt skräckspel att fresta med i pipen. Det heter SOMA och är ett filosofiskt sci-fi-horrorspel som liras i förstaperson. En scary gameplaytrailer finns att kika på.

soma game

SOMA är ett nytt sci-fi-skräckspel som kommer att släppas till PC och PS4 någon gång under 2015. Vad spelet handlar om verkar lite hemligt men Frictional Games Thomas Grip säger på Playstationbloggen att det är det mest ambitiösa och spännande projekt man jobbat med hittills. Han förklarar SOMA så här:

”Kortfattat är det ett sci-fi-skräckspel som spelas från ett första persons perspektiv. Du är inte en marinsoldat i rymden, utan en normal men väldigt utsatt person instängd i en mardrömslik värld. SOMA är ett spel om utforskning och överlevnad som för in spelaren i en interaktiv berättelse”.

Men Grip finner inte den formuleringen tillräcklig för att fånga spelet och dess grundidé. Med tanke på att titeln är lånad från den hallucinogena drogen som dricks i Aldous Huxleys framtidsdystopi ”Du sköna nya värld” för att hantera den jobbiga livssituationen och att man använder sig av Descartes klassiska yttrande ”Jag tänker, alltså finns jag” i slutet av trailern så är det inte de mer lättlösta frågeställningarna man bollar med i spelet. Sedan kan man ju alltid se meta-leken i det hela och spelen som vår tids SOMA. Grip fortsätter sin förklaring:

”Ämnet som diskuteras i SOMA är det mänskliga medvetandet. Personligen anser jag att det är de mest djupgående frågorna som är möjliga att ställa. Hur kan känslan av den subjektiva upplevelsen uppstå ur en bit kött? I förlängningen leder det oss till frågor som ”kan maskiner vara medvetna?” och ”har vi en fri vilja?” Det blir snabbt mycket störande och är en idealisk miljö för futuristisk skräck. Det är den typ av sci-fi som vi vill göra”. […] Vårt mål är att SOMA inte bara ska vara ännu en karnevaltur med billiga skrämseltrick. Det är tänkt att skrämma dig in i märgen och konfrontera dig med frågor om din existens”.

Det är kul att svenska utvecklare vågar ta sig an och utforska lite större frågor i spelvärldarna och det ser av trailern att döma ut som SOMA kan komma att bli en rejäl påfrestning på nerverna. Naturligtvis något vi ser framemot fast det i dagsläget känns väldigt långt till 2015.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=p5iRmZPQ3VA” rel=”0″]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: