Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Rysarnytt önskar God Jul med en alternativ julvärdslista!

Publicerad av admin 23 dec 2012

Juletider är skräcktider men något som saknas på julafton är en riktig julvärd man kan hålla i handen när flaskan är tom. Rysarnytt har snickrat ihop en egen julvärdslista som skulle göra sig fint i tv.

matt-cordell-gold

Jul är långkok och stabila traditioner men när det gäller julvärdar verkar inte SVT ha någon tydlig och genomtänkt programidé eller filosofi. Därför känns det som en god gärning i juletider att presentera en liten alternativ julvärdslista. Rysarnytt har plockat fram fem guldcertifierade kandidater till årets julvärdskap som skulle ge julens budskap om frid i husen en mer stämningsfull inramning. Eller kort och gott ett välbehövligt ansiktslyft. Det är ett extremt starkt startfält vi har att göra med här så det gäller att ha nerverna i kontroll. Men eftersom vi nyligen haft en specialhyllning till verdergällningssnuten Matt Cordell alias Maniac Cop med hans 10 bästa så rivstartar vi med Cordell. Han förtjänar en egen uppesittarkväll. Här hans excellenta powertoppresentation de luxe där han presenterar sig själv:

Reverend Peter Shayne är en kandidat som smugit runt julgröten med sina jympaskor och sin doktorsväska och prästkrage i herrans massa år nu. Det är dags att han kliver fram i ljuset och tar ansvar för verksamheten. Här får vi en fin presentation av Shayne, från Peeping Tom-båset (Rysarnytts äldstekår ser ni som nr 1 och 2 i båsläktaren reds. anm.) till den uppbyggliga estradpredikan på den 15 centimeter höga fotpallen och det avslutande replikskiftet mellan honom och China Blue. Jag menar, kan en jul gå fel med en sån här kille som värd? Åtminstone jag skulle vilja se honom minst en gång tända juleljuset och presentera Kalle & hans vänner alt. läsa julevangeliet:

Ibland kan det räcka gott med en mysig och stämningsfull röst vid jul. En faderlig och trygg stämma som säger rätt saker vid rätt tid och kanske har lite knäckkok som puttrar från köket i bakgrunden. Telefonterroristen Billy i Black Christmas kanske inte är den mest faderliga i genren men att han är abnormt besatt av en kvinnoförening under julen är ingen överdrift. Och säkert en jäkel på knäckkokning om han nu visste vad det var. Finns ingen som matchar honom när det gäller obehagligt snack i luren. Ringer in julen bättre än Jan Malmsjö ringer in nyåret efter två helor whisky. Och sen har vi all time high Olivia Hussey i andra ändan. Långt innan julklassikern Ivanhoe. Billy skulle sitta tryggt på vindsvåningen i ett call center-företag. Frågan är vad han skulle sälja. Mobilabonnemang utan täckning? Charterresor för guldbröllopsfirare? Socialförsäkringar för utfasade? Take your pick:

Robin McLeavy – psychoprinsessan i The Loved Ones som säkert många skulle slippa vid middagsbordet men gärna sjunga O Helga Natt i en duett fram på småtimmarna. Kanske med finstämd Bengt Feldreich-stämma. Eller en kombo av Arja Saijonmaa-sång och Billy Bytt-stånkande. Hon får gärna ha nåt julglittrigt på sig och en Black & Decker-låda bredvid juleljuset. Jag skulle sitta som fastklistrad framför TV:n och forma läpparna till kyssmun:

Snart får vi se Elijah ”Frodo” Wood i rollen som Frank Zito i remaken av Maniac. En omöjlig kostym att fylla. Men det ska bli spännande att se honom. Joe Spinells traumatiserade originalpsykopat som charmerar och mördar damer och hallucinerar och ångestkvider i sin lya sätter vråldjupa spår i själen. Helt enkelt så briljant och obehagligt att man måste öppna fönstret för att vädra ut demonerna efteråt. Givetvis en alldeles underbar julvärd och pålitlig arvtagare till Arne Weise. Han får gärna kamma sig samtidigt som han presenterar tv-programmen:

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: