window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Roger Hill – Cyrus i The Warriors

Publicerad av Rysarnytt 26 feb 2014

Mannen som försökte ena gängen i New York i kultklassikern The Warriors, Cyrus alias Roger Hill, har tragiskt gått bort. Roger Hill avled hemma i New York 65 år gammal, skriver Variety.

the warriors 1979

Roger Hill var en av alla dessa no-name actors som gjorde ikoniska roller i filmens värld. Och i rollen som gängledaren Cyrus gjorde han en av de mest minnesvärda framträdandena i The Warriors med det klassiska ”Caaaan yooouu diiiigg iiiitt-talet”. Kanske till och med en av de mest citerade fraserna i hela filmhistorien och som borde ingå i retorik-undervisningen på universiteten. ”When you’re president of the biggest gang in the city, you don’t have to take any shit”, som Cochise sa under tunnelbaneresan. Den mytomspunne gängledaren Cyrus skulle ena alla gängen i staden i gemensam front mot polisen vid det stora gängmötet i Bronx. Men det slutade som bekant väldigt illa.

Hill var teatermannen som halkade in i The Warriors sedan den kille som ursprungligen skulle spela Cyrus inte dök upp på inspelningen. Inspirationen till Cyrus hämtade han från Hamlet som han hade spelat precis innan The Warriors och talet kom naturligt till följd av dessa repetitioner. Roger Hill var väldigt nöjd med sin insats i The Warriors men samtidigt förvånad över att den fick en sådan kultstatus. Filmen, rollen och de citerade talet hade varit en källa till stor glädje genom hela livet har han själv sagt i en intervju.

Hill gjorde inte mycket väsen av sig inom filmen utanför The Warriors förutom några tv-produktioner. I stället sadlade han om till bibliotekarie men fortsatte vid sidan om att spela teater på Broadway samtidigt som han skrev en del poesi på sin fritid. 2006 drogs han in en infekterad rättsprocess då han stämde Rockstar Games ägare Take-Two för att dom använde hans röst i sitt spel The Warriors. Men han lyckades inte få gehör för stämningen.

Vi minns honom genom att avsluta med Cyrus fantastiska tal från filmen och knyter våra nävar i en gemensam Caaaan yooouu diiiigg iiitt-gest.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=7I9_pZ85zIQ”]

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=euEZOgIYjpY”]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: