window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Ricky Bruch

Publicerad av admin 30 maj 2011

En av vår tids största stjärnor, diskuslegenden Ricky Bruch, har gått ur tiden. Bruch avled på måndagen i sviterna av en svår cancer, rapporterar Aftonbladet i sin nätupplaga. Tidningen berättade för drygt en vecka sedan att han drabbats av en livshotande sjukdom. På måndagen tog hans liv slut på ett sjukhus i södra Sverige.

Bruch idrottskarriär spänner över en lång period. 1967 tog han sitt första SM-guld något han sedan upprepade tio gånger till. Höjdpunkten i Bruch idrottskarriär kom 1972 när han tangerade världsrekordet med 68,40 vid DN-galan i Stockholm. Bruch knep sedan bronsmedaljen vid OS i München samma år. 1984 gjorde han en comeback och slog till med svenskt rekord med 71,26. Ett rekord som gäller än i dag.

Men Bruch var mycket mer än en underhållande diskusartist. Han gjorde även en rad minnesvärda roller på film. Många minns honom säkert som rövare i Ronja Rövardotter eller i Stefan Jarls dokumentär ”Själen är större än världen”. Andra minnesvärda insatser är rollerna som boxande präst i den italienska spagettikomedin ”Även änglar kan slå en rak höger” från 1974 och alban i basker i den danska gladporrrullen ”I Skyttens tecken” (1978) där han tumlar runt med Ingmar Bergmans dotter Anna Bergman. 1971 försökte han sig på en karriär som sångartist och släppte singeln ”Mej fångar ingen brud”. Några år senare kunde han även ses som kramande omslagspojke i Fib-Aktuellt tillsammans med gladporrstjärnan Marie Ekorre.

Bruch var känd för att leva loppan för pengarna han drog in under karriären. Och anekdoterna är många. I en intervju med Aftonbladet 2000 berättar han i vildvuxet Marx-skägg hur han kunde hyra hela hotell och festa upp varenda öre. En annan klassiker är hur han efter att ha använt dopingmedel tvingats stå på händer i badkaret för att kunna pinka. Han kallade sig själv Sveriges svar på Muhammad Ali men levde efter karriären som en munk utanför Sjöbo med huset fullt av skivor, filmer och böcker. Han intresserade sig för allt från idrott, religion och historia till  biologi och universum. Men hur det gick på börsen sket han fullständigt i.

I en intervju härom året berättade han att han satsade på att bli världens mest välbyggda man i åldersgruppen 60–70 år med målet att bli 104 år gammal och därmed slå släktrekordet. Nu blev det inte så. Världens roligaste diskusstjärna blev 64 år gammal. Vila i frid!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: