Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Keith Emerson

Publicerad av Rysarnytt 12 mar 2016

Klockorna börjar sorgligt klämta allt tätare för rockens ikoner. Nu har en av den progressiva musikens allra största kompositörer och keyboardister lämnat jordelivet, Keith Emerson från legendariska Emerson, Lake & Palmer. Emerson komponerade även filmmusik till bl a Dario Argentos Inferno.

emerson

Keith Emerson var en av den progressiva och experimentella rockens fixstjärnor som slog igenom med det brittiska proggrockbandet The Nice på slutet av 60-talet. 1970 bildade han tillsammans med gitarristen och basisten Greg Lake (King Crimson) och trummisen Carl Palmer (Atomic Rooster) det som skulle bli en av 70-talets riktigt stora progressiva band, Emerson, Lake & Palmer. Keith var känd att använda sin keyboard på ett våldsamt sätt. Finns ett Youtubeklipp där han går loss som en galning med en kniv på tangentbordet. En av deras kändaste låtar är dock av det lugnare slaget, Lucky Man från den självbetitlade debutplattan från 1970.

[youtube_sc url=”https://youtu.be/89g1P_J40JA”]

Emerson, Lake & Palmer lades ned 1979 men återförenades fler gånger under årens lopp och den sista återföreningen skedde 2010 på High Voltage-festivalen i London. Ett av deras mer framgångsrika album var Brain Salad Surgery från 1973 där Alien-designens skapare H.R. Giger, som var ett stort ELP-fan, illustrerade konvolutet. Jävligt spejsat och fräckt som ni ser.

Brain_salad_surgery

Keith Emersons solokarriär var också framgångsrik och efter uppbrottet med ELP började han jobba mer med filmmusik. Han komponerade under 80-talet bland annat musiken till Dario Argentos Inferno, Lucio Fulcis Murder Rock och Michele Soavis The Church men även Sylvester Stallones Nighthawks och under 2000-talet gjorde han musiken till japanska Godzilla: Final Wars.

Många ogillade att Argento övergav sitt husband Goblin efter framgångarna med Suspiria. Bandets suggestiva proggrock satte verkligen en unik prägel på filmerna och att byta en vinnande formel mitt i racet (Inferno är nr 2 i häxtrilogin) uppfattades som mer eller mindre vansinne. Argento ville dock ha ett lite finare och mer polerat sound på Inferno som skulle dra mer åt den klassiska musiken. Argento var precis som Giger ett stort ELP-fan och tyckte att den klassiskt skolade pianisten Keith Emerson var rätt man för jobbet. Hur Argento använt sig av musiken i sina filmer kan man dock ha lite olika uppfattningar om men själv tycker jag Emersons musik i Inferno är strålande.

Emerson ska enligt uppgifter från polisen ha begått självmord genom att skjuta sig själv i huvudet. Om det stämmer och huruvida orsaken är kan vi bara spekulera om i nuläget. Jävligt sorgligt är det hur som helst att han är borta. Keith Emerson blev 71 år.

Vi tar och avrundar med ett riktigt härligt klipp där han framför det mästerliga Inferno-stycket Mater Tenebrarum i italiensk tv 1980. Ljudklippet efter Inferno är det blytunga och supersköna ledmotivet från The Church. Vila i frid.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=TchMJe9yCks”]

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=OsVOTrAu7yI”]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: