window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-27772867-1');

Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

R.I.P. Ernest Borgnine

Publicerad av admin 9 jul 2012

En av Hollywoods grand old men, Ernest Borgnine, har avlidit. Mannen med det sköna smajlet känd från klassiker som Sam Peckinpahs The Wild Bunch och John Carpenters Flykten från New York.

Ernest Borgnine avled 95 år gammal på ett sjukhus i Los Angeles och med dödsbudet har därmed en av de allra sista och stora Hollywoodikonerna av den klassiska sorten lämnat scenen för gott. Han inledde sin skådespelarkarriär i början av 50-talet och det hann bli så många klassiker att det blir övermäktigt att försöka rada upp dem. Drygt 200 roller blev det allt som allt. På 50-talet har vi så klart krigsdramat Härifrån till Evigheten känd för sin strandtungrullarscen med Burt Lancester och Deborah Kerr där Borgnine har en bardust med Frank Sinatra. 1956 fick han en Oscar för bästa manliga huvudroll i filmen Marty.

Men det är nog först med 60-talsfilmerna som Borgnine klev in i min värld med äventyr som 12 fördömda män och Alistair Macleans Polarstation Zebra svarar ej och så givetvis Peckinpahs fantastiska västernepos The wild bunch med en av filmhistoriens mest klassiska öppningsscener. Här i fortkortad version.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=qrgSz2DGxBY” rel=”0″]

Mastodontrullar var en av Borgnines specialgenrer och ett tidigt filmminne som satte djupt avtryck hos mig är när jag som liten på 70-talet såg katastroffilmen S.O.S. Poseidon på Super 8 hemma hos en kompis i deras källare. Det var inte många som hade såna apparater hemma så det kändes jäkligt flott och lyxigt. Även medelmåttiga filmer kunde lysa upp tack vare Borgnines lekfulla och överraskande spelstil. Han hoppade duktigt mellan rollerna och man kunde se om honom i allt från klassiska tv-filmer som Jesus från Nasaret och Lilla huset på prärien till Wes Cravens Deadly blessing och John Carpenters mästerstycke Flykten från New York. Ett underbart replikskifte från den senare där Borgnine spelar taxichaffisen Cabbie är när Snake Plissken vill möta den beryktade och livsfarlige The Duke och som finns att lyssna på här.

Snake: Who’s the Duke?
Cabbie: The Duke of New York, the Big Man, A Number One, that’s who.
Snake: I want to meet this Duke.
Cabbie: You cant meet the Duke, are you crazy? Nobody gets to meet the Duke. You meet him once and then you dead.

Borgnine var aktiv in i det sista och den sista filmen för min del blev Bruce Willis-rullen Red där han dök upp i en liten biroll. Hans allra sista film blev The man who shook the hand of Vicente Fernandez. Vi tar och avslutar med ett fint minne från Flykten från New York där Cabbie räddar Snake Plissken undan buset och visar sina kunskaper i hantera Molotovcocktails. Tack för alla filmer. Vila i frid!

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpUu8zxqUDI” rel=”0″]

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: