Rysarnytt

Kvalitetssajt om skräckfilm

Prestigefyllda priser till Christina Lindberg

Publicerad av Rysarnytt 19 jun 2019

Vår favoritkultstjärna Christina Lindberg har den senaste tiden farit jorden runt med sin nya film Svart cirkel och mottagit fansens hyllningar. Samtidigt har hon belönats med en rad prestigefyllda priser för sin kulturgärning – först i Brasilien och nu i Italien och snart även i Slovenien.

Christina Lindberg

Att Christina Lindberg nu hyllas för sina insatser inom kult- och genrefilmen är både välförtjänt och på tiden. Med en karriär som spänner över fem decennier som fått japaner att gå bananas och Tarantino att skriva en rollkaraktär inspirerad av Christina samt en nyligen inspelad skräckfilm mellan pärmarna är det så klart mer än välförtjänt.

För att skryta lite. Det måste man få göra ibland. Rysarnytts första intervju var faktiskt med Christina Lindberg. Give us five! En vacker och sensommarsolig dag 2007 då skörden var bärgad och äppelträden stod i väntans tider och K. Jörgensen lämnade in tipsbongar på Pressbyrån och snodde åt sig högsta vinsten någonsin i svensk tipshistoria! En mytomspunnen intervju där det dracks kaffe och bläddrades i gamla herrtidningar och drogs anekdoter och som både hyllats och kritiserats för sin öppenhjärtliga och chosefria stil och sitt egensinniga porträtt av Sveriges mesta utvikningstjej och kultfilmskådespelerska. K. Jörgensen beskrev den som en ”midsommarnattsvaka sprängfylld med vitamintillskott från Apoteket (innan det konkurrensutsattes, reds anm) och klöver (tror han syftade på fysiska kontanter, lite osäker dock) över bar hud i moonlight gömd under förgyllda pärlemorknivar och tomteklubbor (godisklubbor med kolasmak) från kultfilmens guldålder”.

Nåväl, Christina Lindbergs comeback med skräckfilmen Svart cirkel på vita duken har blivit lite av en renässans för henne (med viss modifikation eftersom hyllningarna har pågått ett tag nu) och hon har mötts av publikens jubel och ovationer världen runt. Det är nämligen 44 år sedan hon sist gjorde en huvudroll på bio. I höstas visades filmen på ett fullsatt Bio Capitol i Stockholm under högtidliga former och i närvaro av filmens regissör, spansk-mexikanske Adrián García Bogliano. Filmen kommer att få svensk biopremiär den 23 augusti med Njutafilms som distributör, enligt ett pressmeddelande.

3 prestigefyllda priser till Christina

Svart cirkel visas just nu på en mängd prestigefyllda internationella filmfestivaler där Christina inte bara fått ta emot en eller två, utan kommer att få ta emot hela tre fina karriärpriser. Give her five! Vid nyligen avhållna Fantaspoa i Porto Alegre i Brasilien fick Christina Lindberg ta emot festivalens Lifetime Achievement Award. Festivalen är Latinamerikas största fantasy slash genrefilmsfestival så det visar vilken kaliber och nivå det är på Sveriges mest kända kultfilmstjärna.

Christina Lindberg

I helgen var det dags igen då Fantafestival arrangerades i Dario Argentos huvudstad Rom – Italiens ledande genrefilmfestival. Vid festivalen fick Christina ta emot festivalens Career Achievement Award, the Silver Bat. Även det en riktigt fin plakett som ni ser nedan.

Christina Lindberg

I juli kommer Christina att resa vidare på sin kröningsresa runt världens genrefilmsfestivaler. På Grossman Fantastic Film & Wine Festival i Ljutomer i Slovenien kommer man att visa både Svart cirkel, Christinas 70-talsklassiker Thriller – en grym film samt den hyllade SVT-dokumentären Christina Lindberg: The Original Eypatch Wearing Butt Kicking Movie Babe (som släpps på DVD av Klubb Super 8). Vid festivalen kommer Christina att belönas med priset the Vicious Cat, ”for outstanding contribution in genre cinema”.

Mer festivaler och utmärkelser framöver

Med dessa tre priser i bagaget kommer kröningsresan nu att fortsätta vidare under sommaren och hösten. Svart cirkel är hittills utvald till Glasgow Frightfest, BAFICI (Buenos Aires), Night Visions (Helsingfors), Fantaspoa (Porto Alegre, Brasilien) och Fantafest (Rom). Framöver blir det som sagt Grossman Fantastic Film & Wine Festival samt Scary Movies – Film Society of Lincoln Center i New York. Filmen är även på gång till festivaler i Mexico och Colombia. Och tydligen tar det inte slut där utan det kan bli ännu fler om gudarna är på gott humör och har tillräckligt med mjöd i krusen.

Rysarnytt stämmer så klart in i hyllningarna och ger henne alla hockeymasker vi har på lager. Det är hon verkligen värd. Vi tar och avrundar med en liten trailer till Svart cirkel och håller tummarna för att priserna fortsätter att regna över Christina.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Lämna en kommentar: